Лепене на камък

1
241
Добави коментар
Ichera
Ichera

Услугата лепене на камък е много популярна в сферата на строителството и ремонтите. Освен от професионалните фирми, услугата се предлага и от редица домашни майстори. Дали ще се доверим именно на такива специалисти на свободна практика или на утвърдена в бранша фирма, в крайна сметка решаваме индивидуално. Това, което в най-общи линии трябва да се знае за дейността, е че облицовъчните камъни винаги се залепват върху предварително отлята и армирана основа от бетон. Няма значение дали настилката представлява асфалтова пътека или алея – правилото важи без изключение. Циментът и пясъкът са материалите, които служат за направата на разтвор, с който пък плочите се залепват. Важно е да се запомни, че съотношението в този случай е едно към три или още по-добре – едно към две. Каменните облицовки биха могли да се залепят и по-добре, защото на пазара се предлагат специални лепила. Благодарение на съдържащите се в тях съставки, те подобряват в значителна степен лепилните качества на разтвора.

    Въпросните лепила по принцип са доста скъпи. Затова лепене на камък често се прави върху вече остарели повърхности от бетон, но тогава свързването между бетона и цимента не е толкова здраво. От тази деликатна ситуация има изход и тя се съдържа в много доброто предварително измиване на бетона. По този начин освен че повърхността се почиства, се постига и качествено обезпрашаване, а това вече позволява на естествените пори на повърхността да се отворят. Под качествено измиване не бива да се разбира кой знае какво, а чисто и просто употребата на водоструйна машина с добро налягане. Ако използваме за почистване на повърхността струята на чешмата с маркуч, няма да постигнем нищо съществено,  а само отмиването на по-грубите прашни замърсявания по повърхността. Има и деликатни места като стълбищата, където трябва да се подхожда по малко по-различен начин. Тогава основата следва да бъде подложена на обработка със специални препарати, като функцията им е да послужат като свръзка между новия пласт и основата. Препаратите в голяма част от случаите представляват белеззникава течност, наречена емулсия. Тя съдържа синтетични смоли, а препаратът се разтваря във вода, с която се приготвя рядък разтвор от цимент и пясък.

    Отново тук има и още един варинт на действие, който е значително по-евтин от препаратите. При него използваме получения разтвор и метличка, с които напръскваме основата докато не се получи грапаво покритие. Едва след изтичането на едно пълно денонощие от 24 часа, вече може да се пристъпи към лепене на камък, защото въпросното покритие се е втвърдило до подходяща степен. Няма особени тънкости при самото полагане на камъка или плочите. Разстланият предварително разтвор от цимент и пясък е достатъчен, за да върви работата гладко и без проблеми. Ако все пак има някаква тънкост, тя засяга пряко гъстотата на разтвора. Камъните лесно потъват в него, ако той е прекалено рядък. Освен това подравняването е по-трудно, а разтворът избива през фугите. Ако пък гъстотата на разтвора е голяма, плочите или камъкът се наместват по-трудно на желаната дълбочина. Чрез дълъг алуминиев мастар нивото се контролира, а през това време плочите се набиват с чук.