Роботизираната мисия Ню Хърайзънс е успяла да заснеме най-детайлните си снимки на Ултима Туле!

1
196
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това съставно изображение обединява общо 9 снимки, заснети около момента на най-голямото сближение. Разделителната способност е едва 33 m/pixel. Натиснете тук, за да разгледате изображението в пълен размер (ще се отвори нов прозорец). Credits: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute, National Optical Astronomy Observatory

23 февруари 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Ню Хърайзънс“ е сполучила в заснемането на най-подробните снимки на Ултима Туле, с разделителна способност едва 33 m/pixel. Снимките са заснети на 1-ви януари в 07:26 ч., около мига на най-голямото облитане. Към момента на заснемането „Ню Хърайзънс“ се намираше едва на 6 628 километра от Ултима Туле и на 6.6 милиарда километра от Земята. И макар че тези снимки са направени още в началото на януари, екипът е успял да ги получи едва този месец. 

Самият факт, че изображенията са получени успешно, е абсолютен триумф за американската космонавтика. За заснемането се изискваше абсолютна прецизност – камерата LORRI на „Ню Хърайзънс“ да бъде насочена към Ултима Туле съвършено точно. А определянето на местоположението на малката планета бе изключително трудно – тя се намира на 44 AU (астрономически единици от нас), много е дребна (едва 32 километра дълга) и дори най-големите наземни и космически телескопи можеха да помогнат само донякъде. 

„Получаването на тези снимки изискваше от нас да знаем прецизно къде мъничката Ултима и Ню Хърайзънс се намираха – във всеки един момент – докато те се приближаваха едни спрямо други със скорост от над 32 000 мили в час при слабото осветяване на пояса на Куйпер, на милиард мили отвъд Плутон“, съобщава ръководителят на мисията Алън Стърн. Той подчертава, че операцията е била толкова рискована, че е съществувала възможност екипът да заснеме само малка част от Ултима Туле, а в най-лошия случай дори да не успее да я заснеме изобщо.

Свръхдетайлните снимки показват някои характеристики, които до този момент оставаха скрити за изследователите. Има ярки, загадъчни, кръгови структури на Ултима Туле. В близост до границата между светлата и неосветената страна са открити множество малки и тъмни ями. „Дали тези структури са кратери, получени от удар, сублимационни ями, свлачищни ями или нещо съвсем различно, понастоящем се обсъжда от научния екип“, съобщава изследователят Джон Спенсър.

Екипът на мисията съобщава, че „Ню Хърайзънс“ продължава да работи към настоящия момент без никакви проблеми. Автоматичната станция вече се намира на 6.64 милиарда километра от Земята. Радиосигналите пътуват към нас в продължение на повече от шест часа.

Източник: НАСА

Всички сурови изображения без никаква графична обработка са достъпени на този линк: http://pluto.jhuapl.edu/soc/UltimaThule-Encounter/

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/