Николай Василев: България е готова за еврозоната

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Очакваме близката година да влезем в чакалнята на еврозоната, но това е един движещ се срок, който може да продължи повече. България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм, заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред БНТ.

Николай Василев обясни, че „чакалня на еврозоната“ е жаргонен термин, появил преди около 20 години. Идеята е, че, когато държавите нямаха съвсем фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото, имаха минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат. Ако всичко е нормално в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната.

Николай Василев: За България не съществува такъв казус и проблем, защото ние вече 22 година имаме успешен валутен борд, където имаме фиксиран курс – така че да влизаме в чакални или да не влизаме – ние сме си готови направо за еврозоната.

По думите му в близката година очакваме да влезем в чакалнята на еврозоната. Но това е движещ се срок.

Причините за забавянето според Василев е, че Европа след последната криза преди 10 години се промени и държавите-членки не желаят всяка държава да влезе в еврозоната.

Николай Василев: В България няма много реформи след 2007 година, страната почти за никъде не бърза относно реформи. В момента целият свят е в много по-странна фаза и много малко държави имат реформаторски правителства.

България се нуждае от всякакъв вид модернизация, реформи на публичния сектор. След 2007 нито една реформа не се е случила бързо, допълни Василев. Сега има положителна нагласа за еврозоната и Василев се надява правителството „да не се замотае“.

България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм, заяви Василев и се запита защо не подаваме, а се чудим защо не ни приемат.