Древните инженерни чудеса: 4 от най-мистериозните древни храмове

5
312
Добави коментар
setlans
setlans

Древните инженерни чудеса: 4 от най-мистериозните древни храмове

Изградени преди хиляди години, тези храмове оспорват всичко, което знаем за възможностите на древните култури.

От прецизна лазерна точност до транспортиране и поставяне на огромни гранитни плочи, тези храмове доказват, че древните цивилизации са били много по-напреднали, отколкото сме предполагали.

Съществуват безброй древни храмове, разпръснати по целия свят. Повечето от тях остават и до днес загадка, а историците и археолозите остават без думи пред красотата и сложността на тези структури.

Повечето от храмовете са построени без съвременни инструменти, но показват точност, която днес ние си осигуряваме чрез лазери, електрически инструменти и тежки машини.

Как древните са транспортирали каменни блокове с тегло над 50 тона? Как са постигнали тази лазерна точност? Как са успявали да издълбаят цели храмове от един къс скала, без да притежават технологията, която имаме днес?

В тази статия, ще разгледаме четири уникални древни храма, които ще ви накарат да се замислите върху въпросите, които си зададохме по-горе.

Храм на Слънцето Конарк, Индия Снимка: Surya Inn

Намиращ се в Конарк, щата Ориса, Индия, храмът на Слънцето е построен от цар Нарасимахадева I на династията на Източна Ганга през 1255 г.

Храмът има форма на огромна колесница, с изтънчено издълбани каменни колела, колони и стени. Голяма част от структурата днес е в развалини. Посветен на Бога на Слънцето Сурия (среща се и Суря), името на храма „Конарк“ е съчетание от думите кона (ъгъл, кът) и арка (слънце). В храма са издялани 24 колела (часовете в денонощието) и 7 коня, теглещи храма, които представляват дните от седмицата.

„Колелата на храма са повече от обикновени колела. Те са слънчеви часовници, а времето може да бъде изчислено точно от сенките, хвърлени от спиците“.

През 15 век Храмът на Слънцето е сериозно повреден след нашествие на мюсюлманите.

Храм Падманабхасвами Снимка: Roberto Faccenda/Flickr

Храмът Падманабхасвами се намира в Тируванванхапурам, Керала, Индия и се отличава с интересното съчетание на местния стил Керала и Дравидския стил.

Трябва да се отбележи, че това е най-богатият индуски храм в света, с около 22 млрд. долара в злато и бижута, съхранявани в подземни помещения. Според доклади има 6 трезора, именувани с буквите от A до F. Казва се, че ако човек се опита да отвори трезор B, най-мистериозният от всички, бедствия ще се случат около храма и в цялата страна.

В няколко хинду текста се споменава храма, някои от които са: Брахма Пурана, Маця Пурана, Падма Пурана и Махабхарата. Има запазени произведения от литературния период Сангам (между 500 г.пр.Хр. и 300 г.сл.Хр.), в които няколко пъти се споменава светилището.

Храм Брихадишвара

Намиращ се в Танявур, щата Тамил Наду, храмът Брихадишвара е посветен на лорд Шива.

Той е един от най-големите храмове в Индия и е пример за дравидската архитектура, през периода Чола. Според докладите, храмът е построен от Раджа Раджа Чола I. Завършен през 1010 г., той има навършени хиляда години.

Храмът разполага с масивна 40-метрова вимана – една от най-големите в света. Интересно е, че целият храм е изграден от гранит, а най-близкият източник е на около 60 км от храма. Смята се, че в строителството са използвани около 130 хиляди тона гранит.

В горната част на храма се намира Кумбам – кръгла структура, изработена от гранит, с тегло около 80 тона. Как ли са успели да превозят тези масивни блокове и да поставят 80-тонна статуя на върха на храма преди хиляда години?

Храм Кайлаш

Кайлаш – 1200-годишен хиндуистки храм, издълбан от една скала в Елора, на 29 км от град Аурангабад, щата Махаращра, Индия. Храмът е част от голям комплекс от 34 храма и манастири, известен като Пещерите Елора.

Този храм е забележителен пример за уникалната дравидска архитектура от 8-ми век, която е известна със своите уникално точни пропорции и сложни изработки на отдадени скулптори във време, в което е имало само ръчни инструменти за строене и слонове за транспортиране на тежките строителни материали. Вижте още…

Сетланс / AC