Възможни усложнения от грип при децата

3
207
Добави коментар
biomall
biomall

Внимавайте – грипът е опасен!

При децата инфекциозните заболявания могат да се различават много по протичане и изхода им от при възрастните. Често в детска възраст, особено при най-малките, грипът протича тежко, като е възможно да се появят сериозни много тежко поддаващи се на лечение усложнения. Но много родители често подценяват опасността от тази инфекция, като мислят, че това е обикновена вирусна инфекция и не търсят лекарска помощ, а се опитват да лекуват децата си сами. В много случаи това провокира сериозни усложнения на грипа, може да се развие тежка пневмония.

Колко е опасен грипът за децата?

В самото начало грипът може да прилича на много ОРВИ, започва с вялост и капризничене от страна на детето, отказ да се храни, висока температура на фона на леки респираторни симптоми (хрема и кашлица). Родителите си мислят, че това състояние не е много опасно, затова лекуват децата си както обикновено – понижават температурата и лекуват симптоматично. Но, за разлика от повечето респираторни вирусни инфекции, протичането на грип при децата може да е непредсказуемо, това е особено заболяване от групата на респираторните, при което вирусът се размножава много бързо, имунните сили не са достатъчно големи, за да се борят с него лесно, той уврежда клетките на организма и създава условия за поява на усложнения.

Дори и възрастните, които не са се ваксинирали срещу грип, карат грип тежко. Какво да говорим за малките, чиято имунна защита все още не е усъвършенствана, местният им имунитет и общите им противоинфекциозни механизми още не са достигнали пълноценното си развитие, заради възрастта им. Рискът от усложнения при най-малките е голям, като може да се стигне дори до инвалидност, даже и до смърт. Затова е важно инфекциите да се разпознават навреме, да се лекуват пълноценно под строгия контрол на лекар, в някои случаи даже в болница.

Отит като усложнение от грип

Едно от най-разпространените усложнения от грипа, от което често страдат децата, е вторичният отит. Той обикновено се появява в резултат на присъединяване на фона на грипната инфекция на вторично микробно поражение, което се разпространява в областта на ушния канал и барабанната кухина. Най-често отит се регистрира при деца в кърмаческа възраст и до 3 години. В този период децата не могат все още да се издухват пълноценно и правилно, което води до застой на секрети, които се инфектират активно с микроби, и до изтласкването на тези секретите от носоглътката през ушните канали към ушната кухина. Там се създава благоприятна среда за размножаване на микробите и за формиране на гноен процес, което причинява остър среден отит.

Първите прояви на отит на фона на инфектиране с грип се проявяват след около три дни или повече, като се проявява със силно безпокойство и викове от страна на детето, особено при опит да се прегледа ухото. Може би втора вълна на треска или повишаване на температурата след като веднъж вече е понижена. Ако не се разпознае отитът на фона на грип своевременно, това може да доведе до по-големи усложнения или да премине в хроничен процес, което застрашава със загуба или изразено понижаване качеството на слуха. В редки случаи образувалата се гной в средното ухо може да е причина за поражение на мозъчните структури, ако гнойта не се оттича през външния ушен проход и навлиза в областта на черепа.

Пневмония при деца заради грип

Често усложнение от грипа в ранна детска възраст е вторичната пневмония. Това е активен микробен възпалителен процес в областта на белодробната тъкан, особено проявяващ се при децата, които имат проблем с имунитета или са с хронична белодробна патология. Вирусите на грип водят до увреждане на респираторния тракт, което го прави по-уязвим за вторична бактериална инфекция, която се активира на фона на болестта. Проникването на микроби в тъканта на белите дробове води до активното им размножаване, до възпаление и оток, което рязко нарушава общото състояние на детето. Пневмонията може да започне незабелязано, като постепенно се проявява със значително влошаване на състоянието, висока температура, която изобщо не се повлиява от температуропонижаващите средства, а също и със силно потене и слабост на детето. Също така при пневмония може да се наблюдава кашлица, първо суха, после преминава във влажна (със секрети), задух и болки в гърдите при дишане и кашляне. Тази пневмония протича тежко при децата, тя може да засегне големи обеми от белодробната тъкан, което може да доведе дори и до летален изход. При това колкото по-малко е детето, толкова по-бързо и агресивно може да се развие пневмонията и толкова по-сериозна е прогнозата. До голяма степен успехът на лечението зависи от това колко рано са „хванати“ усложненията от грипа.

Редки усложнения от грип в детска възраст

Освен отити и пневмонии има и други усложнения от грипната инфекция, свързани както с активността на самия вирус, така и с опитите за самолечение при инфекция. В редки случаи грипът може да доведе до развитие на енцефалит, възпалителен процес в кората на главния мозък. Това се изразява с нарушения в съзнанието с рязко обостряне чувствителността към звук, светлина и други дразнители, силни главоболия с гърчове и висока температура. Този вид грипни усложнения са смъртно опасни за децата, тъй като могат да доведат до оток на мозъка, кръвоизливи и кома. Дори и при пълноценно и активно лечение винаги има риск от поява на необратими промени на мозъчната тъкан и инвалидност.

При опит на родителите да лекуват децата си сами, като им дават различни препарати, които са забранени при този вид инфекция, могат да се появят специфични усложнения от грип. Например, ако на детето се даде медикамент за понижаване на температурата, който съдържа аспирин, въпреки лекарските забрани, това може да провокира възникване синдрома на Рей. Основните му прояви са оток на мозъчната тъкан и развитие на остра чернодробна недостатъчност. Такова усложнение от вируса на грип се среща предимно в детска възраст, при увреждане на вътрешните органи състоянието се влошава прогресивно, развива се мъчително гадене с повръщане, главоболие и нарушено съзнание, повишава се вътречерепното налягане и детето изпада в кома. Смъртността при подобно усложнение достига 35-40%, вероятността от възникването на необратими увреждания, които водят до инвалидност, е голяма.