Алергичен ринит при децата – симптоматика и лечение – 1 част

3
196
Добави коментар
biomall
biomall

Алергична хрема при децата

Ринитът с алергичен характер се отнася към болестите, предизвикани от контакта на носната лигавица с дразнители. Към тях могат да се отнесат прахът, животинската козина, птичите пера, храната за домашните животни, съдържащият се във въздуха прах от растения или спори на гъби. И правилното поставяне на диагноза е основа за ефективното лечение на тази патология.

Симптоми

Към признаците за алергична хрема при децата се отнасят:

Запушен нос; Поява на воднисти или слузести секрети; Кихане; Сърбеж; Раздразнена кожа около носа; Кашлица или възпалено гърло; Отичане на лицето; Дискомфорт в очите, сълзене; Главоболие.

Остротата и продължителността на външните прояви зависи от типа на заболяването. Ако се подозира остър алергичен ринит, симптомите при детето винаги се проявяват ярко веднага след контакта с дразнителя. Може да се премахнат чрез прием на медикаменти или премахване на алергена.

Сезонният тип на болестта е характерен с активност в продължение на няколко месеца. През останалите месеци от годината нарушенията не се проявяват. Tака протичат алергиите към дървесните полени, спорите на плесента, към цветята.

Ако симптомите на ринита се проявяват 9 месеца и повече, специалистите казват, че това е целогодишен вид на заболяването. Заедно с основната симптоматика при детето с течение на времето се появяват и други характерни признаци.

Запушеният нос нощем може да провокира появата на хрипове, а също и постепенно формиране на навик да се диша през устата. Всичко това пречи на организма да се възстановява нощно време, като води до сънливост, бързо уморяване. С времето детето започва да страда от повишена чувствителност на очите към светлината, намаляване качеството на слуха заради повишеното налягане в ушите. Всичко това влияе пагубно върху качеството на живота и способността му да се обучава.

Диагностика

Първата задача на лекаря е да разбере каква е природата на ринита. Независимо че си приличат, заболяванията от алергичен и инфекциозен тип имат някои съществени различия. Едно от тях е проявата на симптомите. При простуда изразеността на ринита се увеличава постепенно и продължава 4-7 дни. При контакт с алерген признаците се появяват бързо и намаляват при промяна на обстановката.

Активността на бактериите и вирусите е най-вече през пролетно-есенния период. Точно тогава се диагностицират повечето простудни заболявания. Сезонният вид често съвпада с времето за цъфтеж на някои растения, затова се проявява най-често през лятото.

Опитният лекар ще обърне внимание на съпътстващата симптоматика – оток, сълзене, сърбеж. Простудният ринит се проявява рядко по този начин. За да се потвърди алергичния произход на хремата, лекарят може да насрочи следните типове изследвания:

Кръвно изследване; Изследване на носните секрети; Кожно изследване; Риноскопия; УЗИ; КТ; Рентгенография на синусите.

Немаловажен фактор е наличието на наследствена предразположеност. Затова лекарят се опитва да разбере дали има близки роднини на детето, които имат склонност към алергия.

Следващата стъпка е да се открие кой е дразнителят. За това много помагат кожните тестове. За да се получи резултат, предполагаемият алерген се нанася върху малък участък от кожата, като кожата се драска със стерилна игла. В други случаи веществото се въвежда подкожно. Този вариант е по-чувствителен към промени в организма, но може да даде лъжлив резултат.

Ако реакцията на организма към веществото доведе до зачервяване и подпухване на мястото на тестване, има голяма вероятност алергията да е към него. Тази диагностика е забранена за бебетата, децата под 5-годишна възраст, хората с риск от проява на анафилактичен шок. Приемането на лекарства също може да е противопоказание за тази процедура.

Повод за съмнение в диагнозата може да е цветът на секретите. Ако болестта е предизвикана от конкретен дразнител, в повечето случаи носните секрети са прозрачни. Преминаването им в жълти или зелени секрети често се свързва с действието на вирус или бактерия.

Но този фактор не изключва алергия като причина за хремата. Всякакви секрети от носа се смятат за възпалителен процес. И не е изключено увреждането на лигавицата на носа да се превърне в оптимална среда за формиране на патогенна микрофлора. И лечението на зелените сополи при детето с алергия включва противовирусно или антибактериално лечение.

Как се лекува дете с алергичен ринит?

При доказване на алергична хрема при детето трябва да се има предвид, че бездействието по този въпрос има последици. Сред усложненията на заболяването са възникването на синузит, отит, полипи, нарушение на съня и астма. Затова лекарите препоръчват това нарушение да се лекува по следния начин:

Да се ограничи въздействието на алергена; Да се приложи локална назална терапия; Да се приемат антихистамини и орални стероиди; Да се укрепи имунитетът.

Всичко това ще помогне да се облекчат симптомите на патологията и да се стабилизира състоянието на организма след контакта на детето с дразнителя.

Медикаментозно лечение

Този метод се основава на приема на препарати от няколко групи. Комплексния подход позволява да се въздейства върху източника на неприятните симптоми от няколко страни. Важна част от терапията е използването на антихистаминни препарати. Тяхното действие цели да се намали концентрацията на хистамин – вещество, което провокира признаците на алергията заради дразнение на рецепторите. Първото поколение на тези медикаменти оказва паралелно успокояващо и сънотворно действие. В съвременната медицинска практика се използват, ако проявите на страничните ефекти са в полза на пациента.

Антихистаминните препарати от новото поколение се отличават с по-голяма безопасност откъм възникването на нежелани реакции. Има антихистаминни лекарства, подходящи за деца. При елиминиране на симптомите на алергия при по-големи деца могат да се добавят и други по преценка на лекаря. Има и средства за местно въздействие, които също може да изпише специалистът.

Редица медикаменти са предназначени за пациенти, които страдат от сезонен алергичен ринит. Тяхната цел е да се предотврати развитието на симптоми, което налага началото на лечебния курс да е 2 седмици преди настъпването на опасния за детето сезон. И за да имат ефект, лечението не трябва да се прекъсва в продължение на три месеца.

В >>ПРОДЪЛЖЕНИЕТО<< на тази статията ще разгледаме още за медикаментите при алергичен ринит при детето, а също и народните средства, с които да помогнем на детето си да се отърве от досадната хрема.