17 болести, които лекува Дафинов лист

3
226
Добави коментар
biomall
biomall

Дафинов лист е истински „цар“ на кухненските подправки. Едва ли би се намерил човек, на когото да не му е познат специфичният вкус и аромат на тази подправка. Кулинарите от цял свят я обичат заради нейните удивителни свойства и способност да придава изискан вкус на всяко ястие. В същото време малко от нас знаят, че дафинов лист е истинско лекарствено растение, което от незапомнени времена се е използвало за лечение на най-различни болести. В тази статия ще разгледаме разнообразни народни рецепти с това растение и ще разкажем за неговия целебен състав. 

Състав на Дафинов лист

Ако разгледаме химичния състав на растението, с удивление можем да отбележим, че тази ароматна зелена подправка има с какво да се похвали откъм съдържание на полезни вещества. Дафиновият лист е източник на витамини A, C, B и PP, съдържа селен и манган, магнезий и фосфор, калий, калций, мед и много други минерали. В състава му влизат дъбилни вещества и хранителни влакна, органични киселини и етерични масла, а също така ароматни компоненти като линалол и цинеол, камфор и лимонен.

Ценни свойства на Дафиновия лист: Мощен антисептик, който прекрасно дезинфекцира организма; Притежава отхрачващо действие, помага за избавяне от кашлица; Има противогъбично въздействие върху кожата и лигавиците; Повишава имунитета, проявява общо-укрепващи свойства; Снабдява организма с витамини, предотвратявайки авитаминоза; Отстранява болезнения синдром в ставите и мускулите, избавя от схващания и тремор на крайниците; Пречиства организма, извеждайки от кръвта токсините, шлаките и солите на тежки метали; Разширява съдовете, оказва противохипертонично действие; Има заздравяващи свойства, спира кръвоизливи; Слави се с пикочогонно действие и предотвратява поява на отоци; Спомага за смилането на храната и избавя от проблеми с изхождането; Подобрява апетита и повишава настроението; Регулира съня и действа като успокоително средство; Има противораково въздействие върху организма. Лечебни рецепти с Дафинов лист 1. Снема напрежението и преумората

За да се отпуснете, снемете напрежението и успокоите нервите си, е достатъчно да запалите дафинов лист в стаята и да вдишвате неговия аромат в продължение на 15-20 минути. Благодарение на съдържащите се в състава му етерични масла ароматът му обезпечава необходимия отпускащ и успокоителен ефект, без да предизвиква сънливост.

2. Извежда секрета от белия дроб

Дафинов лист притежава удивителното свойство да извежда патогенната слуз от белите дробове при влажна кашлица. За целта е необходимо да се вдишва аромата на запален лист (както и в горната рецепта). Благотворното въздействие на този аромат помага при хора, страдащи от хроничен бронхит и астма. В този случай се препоръчват редовни разтривки на гърдите с масло от дафинов лист.

3. Регулира храносмилането

За хората с лошо храносмилане всеки прием на храна се превръща в истинско изпитание. В отговор на попадащите в организма продукти се развива диспепсия и метеоризъм, както и стомашни колики. Добавяйки в храната дафинов лист, много скоро се забелязва усилване на изработването на храносмилателни ензими и отстраняване на болката и подуването на стомаха. 

4. Укрепва сърцето и съдовете

Дафинов лист е богат на изключително полезно съединение – кафеена киселина, която е способна да пречиства съдовите стени от налепи на холестеролни плаки и да укрепва кръвоносните съдове, възпрепятствайки загубата на тонус. Благодарение на тази удивителна особеност подправката помага срещу хипертония и развитие на атеросклероза. За да помогнете на сърцето си и да укрепите съдовете, поне веднъж на ден яжте храна, в приготвянето на която участва дафинов лист.

5. Бори се със ставни възпаления 

Има противовъзпалителни и обезболяващи свойства. При възпаление на ставите заради артрит или артроза просто нанесете върху болезнените области масло от растението и буквално след 15-20 минути болката ще утихне. Това средство е особено полезно за лица с хронични болки в ставите, като то може да замени нестероидните противовъзпалителни препарати.

6. Лекува патологии на пикочните пътища

В случаи на възникване на инфекции на пикочните пътища дафиновият лист е сигурен помощник. За целта добавете в чаша мляко 1 ч. л. от смляната подправка, разбъркайте и изпийте цялата течност. Приемайте даденото средство 3 пъти на ден и буквално след няколко дни инфекцията ще напусне организма Ви. 

7. Бъбречна недостатъчност

В случай на бъбречна болест смелете дафинов лист в мелачка, след което залейте 1 ч. л. от суровината с 2 чаши вода и варете на силен огън 10 минути. Оставете отварата да престои два часа, след което приемайте от нея по 1 супена лъжица два пъти на ден.

8. Лекува псориазис

За да се избавите от появилия се псориазис, вземете 10 листа от този невероятен храст, сложете ги в термос и ги залейте с 500 мл вряла вода. Затворете термоса, оставете средството да престои около два часа, след което можете да приемате от настойката по половин чаша 3 пъти на ден преди всеки прием на храна.

9. Отстранява ечемик

За да се справите с тази неприятност, залейте с чаша вряла вода три дафинови листа, позволете на сместа малко да изстине и я приемайте като чай, докато е топла. Пийте такъв чай на всеки час, сварявайки нови листа. За да съзрее и напълно да изчезне ечемикът през нощта, е необходимо да изпиете 7-8 чаши от напитката през деня. 

10. Бори се със захарен диабет

Дафинов лист е способен да понижава нивото на глюкоза в кръвта и е подходящ за борба със захарен диабет. За целта са необходими 10 дафинови листа, които се заливат с 3 чаши топла преварена вода. Течността се маха от котлона веднага след като заври и се оставя да престои три-четири часа. Приема се по 100 мл три пъти на ден в продължение на една седмица. 

11. Лекува синузит

За да се преборите със синузит, вземете 10 листа от растението и ги залейте с 1 л вода. Варете сместа около 5 минути, след което свалете от огъня и вдишвайте горещата пара, покривайки главата си с кърпа. Правете процедурата два пъти на ден и ще забележите как след всяка инхалация от ноздрите ще се отделя гной.

12.Отстранява зъбобол

За тази рецепта е необходимо да смелите един дафинов лист, да залеете 2 ч. л. от праха с чаша вода. Кипнете получената смес и я задръжте още 5 минути на огъня. Позволете на получената отвара да изстине, след което можете да изплаквате с нея устата си на всеки 15 минути, докато болката не утихне.

13. Лекува ухапвания

Дафинов лист прекрасно се справя с ухапвания от конска муха, пчела и оса. Необходимо е просто да вземете свежо листо от растението, да го сдъвчете и да приложите на мястото на ухапването, след което да увиете с бинт. След час проблемът ще престане да Ви безпокои.

14. Лекува стоматит

При развитие на стоматит някои лекари съветват да се възползвате от „бабината“ рецепта, а именно сутрин и вечер да дъвчете дафинов лист. За тази цел трябва да ползвате само свежи листа.

15. Избавя от пърхот

За да изчистите главата си от пърхот и да предотвратите следваща негова поява, смесете масло от дафинов лист със същото количество затоплено масло от жожоба. Нанасяйки готовата смес на кожата на главата, я загърнете с хавлиена кърпа и изчакайте 40-60 минути. Можете да добавяте дафиново масло в любимия си шампоан и буквално след две седмици от пърхота няма да остане и следа.

16. Избавя от гнойно възпаление в ухото

Гнойните възпаления в ухото е необходимо да бъдат лекувани под строг лекарски контрол, тъй като инфекцията лесно може да достигне и до мозъчните обвивки. И все пак, с лекарско позволение, с тях може да се преборите с помощта на следната рецепта: вземете 10 дафинови листа, залейте ги с 200 мл гореща вода и оставете в термос за 5 часа. Изстиналата отвара може да използвате в болното ухо по 2-3 капки 3 пъти на ден или да прилагате компреси с това средство.

17. Избавя от гъбички на краката

Ако Ви измъчват гъбички по краката, вземете 10 дафинови листа, сложете ги в подходящ съд и ги залейте с 500 мл вряла вода. След като водата изстине малко, сложете краката си в съда и ги дръжте около 20 минути. Правете такива процедури 3-4 пъти седмично и след 15 дни гъбичките напълно ще изчезнат.