Токсикоза при бременните – причини, симптоми, диагностика, лечение

3
249
Добави коментар
biomall
biomall

Какво представлява токсикозата при бременните жени?

Токсикозата при бременните е патологично състояние, свързано с бременността, което усложнява протичането ѝ и приключва след раждането. По време на възникване се делят на ранна и късна токсикоза. Ранната се съпровожда с прекомерно отделяне на слюнка, гадене, повръщане. Диагностиката на ранната токсикоза се основава върху оплакванията на бременната жена; степента на тежест се установява въз основа на изследване на биохимичните показатели на кръвта и урината. Лечението на ранната токсикоза през бременността включва назначаване на диети, пазене, препарати против повръщане и успокояващи средства, системи и физиотерапия.

Понятието „токсикоза при бременни жени“ включва обширна група от гестационни усложнения, свързани с развитието на плодния сак, които изчезват след прекратяване на бременността или след раждането. Развитието на това състояние при бременните е свързано с нарушението на адаптивните процеси в организма на жената към бременността. Токсикозата в този период се изразява с различни разстройства на невро-хуморалната регулация: нарушения във функционирането на вегетативната и централната нервна система, ендокринната и сърдечно-съдовата системи, процесите на обмен и имунния отговор.

Причини

Възникването на ранната токсикоза е етиологично и патогенетично обусловено от процесите на развитие на плода в матката. Има много теоретични обоснования за това състояние: отделят токсична, невро-рефлекторна, хормонална, психогенна, имунологична хипотези, които обясняват развитието на ранната фаза на това състояние. Според токсичната теория възникването на патологичните симптоми на токсикозата е предизвикано от отравяне на майчиния организъм с токсични продукти, произвеждани от плода или образуващи се при нарушението на обменните процеси.

Според привържениците не невро-рефлекторната теория развитието на ранната токсикоза е свързано с раздразването на определени рецептори от растящото бебе, което, на свой ред, се съпровожда с повишена възбудимост на субкортикалните структури, където се намират центровете за обоняние и повръщане, а също и зоните, които осъществяват регулация на дейността на храносмилането, кръвообращението, дишането, секрецията и т. н. В отговор на това раздразнение възниква цяла каскада от различни вегетативни реакции на организма – гадене, повръщане, тахикардия, отделяне на слюнка, бледност на кожата вследствие на съдови спазми и други. Към края на първия триместър организмът на бременната се адаптира към това дразнение, вследствие на което изчезват проявите на ранна токсикоза.

Хормоналната теория обяснява възникването на това „положение“ на бременната с производството на хорионгонадотропин, който способства разрастването и укрепването на въсите на хориона, развитието на жълтото тяло в яйчниците. След 12-13-та гестационна седмица неговата концентрация в периферната кръв започва да намалява.

От гледна точка на психогенната теория към развитие на ранна токсикоза са по-предразположени емоционалните, впечатляващите се жени, при които е нарушено съотношението на процесите на успокоение и възбуждане. При тези жени токсикозата може да се развие на фона на преживявания, свързани с бременността.

Имунологичната теория се основава върху възгледите, че плодът е чуждо тяло за бременната по антигенен състав на организма, в отговор на което при жената се произвеждат антитела, които всъщност предизвикват токсикоза.

Всички тези теории до известна степен са верни и се допълват една друга.

Освен това се знае, че най-тежко протича това състояние при жени с влошен соматичен статус (нефрит, хипертония, гастрит, язва, колит, затлъстяване), преумора, нервно-психически травми, нерационално хранене, вредни навици. Токсикозата се развива по-често при бременни, които са правили аборти преди, имат хронични възпаления на гениталиите. При тези жени още преди да забременеят е нарушена адаптацията, което се влошава с настъпването на бременността. Жените с изразена антиперисталтика на хранопровода, с нарушения в рефлекса за преглъщане, с повишена активност на центъра на повръщането също са предразположени към развитие на патологията.

Класификация

Гинекологията дели токсикозата на ранна, късна и рядка форма на токсикоза. Под ранна токсикоза се разбират усложнения, развиващи се в първия триместър (от първите дни до 12-13 седмица от бременността); под късна – нарушения, възникващи в третия триместър (от 26-27 седмица до края на бременността). Към формите на ранна токсикоза се отнасят повръщането (лека, умерена, тежка), птиализмът. Късната токсикоза може да протича под формата на воднянка, нефропатия, прееклампсия и еклампсия. Към редките клинични форми се отнасят дерматозите, жълтеницата, бронхиалната астма, остеомалацията, които могат да се развият във всеки етап от бременността.

Симптоми на ранна токсикоза

Ранната токсикоза възниква при около 50-60% от бременните жени. Най-често започва да се развива през 5-6 седмица. Най-характерните признаци са гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, рязка промяна на вкусовите и обонятелните възприятия, загуба на апетит, вялост, сънливост. Настъпва загуба на тегло, хипотония, тахикардия, поява на ацетон в урината, увеличени нива на азот в кръвта, електролитни нарушения. С оглед на изразеността на повръщането се отделят няколко степени на ранното състояние: лека, умерено тежка и тежка.

Леката степен се характеризира с повръщане до 5 пъти на ден и удовлетворително общо състояние на бременната. Отбелязват се изразени промени на вкусовите и обонятелните възприятия, непоносимост към някои миризми, включително и такива от храна. Сънят и апетитът на жената обикновено не страдат. Може да се наблюдава отслабване с не повече от 2 кг на седмица, незначителна тахикардия (до 90 удара в минута), хипотония (100-110/60)изследванията на кръвта и урината са нормални.

При умерено-тежката степен се наблюдава постоянно гадене, често повръщане – до 10 пъти на ден, влошава се общото състояние на жената, намалява апетитът и, сънят и се нарушава. Може да отслабва с 3-5 кг на седмица. Присъстват тахикардия (90-100 удара/минута), хипотония (90-100/50-60), ацетон в урината.

При най-тежката степен на токсикоза повръщането е неукротимо и се развиват тежки нарушения в органите. Характерни са: мъчително повръщане до 20 и повече пъти на денонощие, липса на апетит, невъзможност за задържане на течности и храна в стомаха, нарушен сън. Състоянието на жената е апатично, може да се появи миалгия. Отслабването е прогресиращо – с до 7-15 килограма.

Наблюдават се признаци на обезводняване: суха кожа с жълтеникав оттенък, намален тургор на тъканта. Често се появяват петехии по кожата, кръвоизливи в очите вследствие на нарушеното съсирване и постоянното напрежение. Пулсът е учестен – до 120 удара в минута, налице е аритмия, хипотония (до 80/40). В урината – кетонурия, албуминурия, цилиндрурия; развива се олигоурия или анурия. В периферната кръв се увеличава концентрацията на билирубин, креатин, урея, откриват се нарушения на водно-солевия и белтъчния обмен.

Отделянето на слюнка може да е самостоятелна форма на токсикоза или да се наблюдава заедно с повръщане. При изразена степен бременната може да изгуби до 1 литър течности за ден, което води до дехидратация на организма, до хипопротеинамия, психологичен дискомфорт.

Към редките форми на ранна токсикоза се отнасят дерматозите, които често протичат под формата на кожен обрив. Той може да е локален или да се разпространи по цялото тяло. Изразеният и постоянен обрив е съпроводен с безсъние, раздразнителност. За да се изключат други причини за обрива, жената трябва да се изследва за захарен диабет, гъбички, трихомониаза, алергии, глисти. Често дерматозите при бременност се проявяват под формата на херпес, екзема.

Диагностика

Диагнозата ранна токсикоза при бременните се поставя въз основа на оплакванията, обективните изследвания и резултатите от допълнителните изследвания. Прегледът на магаре и с УВИ помага да се удостовери наличието на плоден сак в матката и да се определи колко е напреднала бременността, да се проследи развитието на плода.

При бременните с признаци за токсикоза се прави изследване на кръв, на биохимичните показатели, на урина.

Лечение на ранната токсикоза

Леката форма на това състояние при бременните не изисква хоспитализация; при умерената и тежката степен на повръщане е необходимо лечението да е в болнични условия. В леките случаи се препоръчва на бременната да си почива физически и психически, да приема успокояващи препарати (билкови), витамини, средства срещу повръщане. Храненето през бременността трябва да е разделно в случай на токсикоза, да е от храни, които се усвояват лесно, и порциите да са малки. При прекалено слюноотделяне е полезно жабуркането с фиторазтвори с дъбилни вещества (тинктура от лайка, мента, градински чай).

При умерена токсикоза в болницата се правят вливания на солен разтвор, глюкоза, белтъчни препарати, хепатопротектори, витамини. С цел спиране на повръщането по лекарски препоръки може да се въведат невролептични препарати. Добър ефект имат физиотерапевтичните процедури и иглотерапията.

Лечението на напредналата фаза на тази патология се провежда чрез интензивна терапия за контролиране на лабораторните и хемодинамичните показатели. Терапията включва вливане на системи, въвеждане на невролептици, хепатопротектори, средства срещу повръщане. Тежката степен е опасна за бременната жена и нероденото ѝ бебе.

Профилактика на ранна токсикоза

На фона на това състояние може да възникне тежка дехидратация, полиорганна недостатъчност с нарушени чернодробни, сърдечни и бъбречни функции. При пациентки с тази форма на болестта може да възникне спонтанен аборт. Профилактиката подготвя организма на жената за бременността – хроничните патологии трябва да се лекуват навреме, да се води здравословен начин на живот, жената да не абортира и т. н.