Без повишение на цената на парното и топлата вода до следващия отоплителен сезон

1
164
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Няма да се повишава цената на парното и топлата вода до началото на новия отоплителен сезон, заяви за БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. Не се очаква и драстично повишение на тока за бита след 1 юли.

Шефът на регулатора предупреди трите ЕРП-та, че ако не изпълнят планираните годишни ремонти на мрежите ще им намали цените на електроенергията.

До този момент от „Булгаргаз“ не са поискали поскъпване на синьото гориво през второто тримесечие на годината, съобщи председателят на КЕВР.

До 31 март ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ трябва да подадат в КЕВР предложение за нови цени на тока за бита от 1 юли.Очаква се и трите енергодружества да поискат поскъпване, което се аргументира със стойността на електричеството, което купуват от борсата, разходите за ремонти на мрежите и размера на инфлацията.

От КЕВР имат друго мнение по въпроса.

„В тримесечен срок, експертите на комисията, разглеждат и се произнасят по тези заявления. Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите, така и нестопанските потребители, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметките, които те ще плащат през новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация“, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

КЕВР ще проверява как са модернизирали електропреносните мрежи трите ЕРП-та така, както са заложили в своите инвестиционни планове.

Председателят на регулатора предупреди ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“, че ще ореже цените им, ако не са изпълнили предписанията за годишните ремонти.

Регулаторът ще провери и изпълнението на ремонтните програми в държавните НЕК и ЕСО.