Медицинските сестри излизат на протест с искане за по-високи заплати

1
167
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Професионалистите по здравни грижи излизат на протест в цялата страна. Демонстрации ще има както в столицата, така и във Варна, Бургас, Добрич, Сливен, Пазарджик, Казанлък и други.

Организаторите настояват болниците да не бъдат търговски дружества, а заплащането им да бъде по-високо. Те обясняват, че в момента по Колективен трудов договор заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 г. година трябва да е минимум 900 лева, но това почти никъде не се спазва.

В Бургас на протеста ще настояват за стартова заплата колкото 2 минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи и по-добри условия на труд.

И синдикатите, и съсловната организация се разграничиха от протеста. Недоволните се организират основно в социалните мрежи.

Заради ниското възнаграждения много от медицинските сестри са принудени да работят на повече от едно място.

Медицинските специалисти в Бургас ще излязат на протест по обяд на две места – пред държавната болница и пред общината.

Протестиращи има и във Враца. Основната заплата на редова медицинска сестра в областната врачанска болница е 540 лв. Според сестрите е почти невъзможно да се живее с такава заплата.

Протестиращите подкрепят исканията на национално ниво –  да се увеличи процентът прослужено време на 1,2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд, да има доплащане за спешни и интензивни отделения.

Вчера се проведе среща между синдикатите и съсловната организация със здравния министър Кирил Ананиев и премиера Борисов.

На нея се стигна до извода, че се правят стъпки в правилната посока – отпуснати са допълнителни средства и се преговаря за подписване на колективни трудови договори по места.