Ежедневната устна хигиена е гаранция за добро здраве!

1
137
Добави коментар
borola
borola

Освен за самочувствието добрата устна хигиена е важна за цялостното здраве. В следващите редове ще разкрием каква е целта на оралната хигиена, от какви заболявания ни предпазва и с кое природно средство да допълним грижите за устната кухина.

Устна хигиена – индивидуална задача на всеки!

Устната кухина е изключително специфична среда. В нея присъстват различни бактерии, които при нормални условия не предизвикват възпалителни процеси. Ако хигиенните процедури обаче са нередовни или недостатъчни, нормалната микрофлора в устата се нарушава и се развиват вредни бактерии.

Бели, здрави и красиви зъби, розови венци – с това не може да се похвали всеки, което означава, че съблюдаването на устната хигиена и профилактика на заболяванията е индивидуална задача.

Устна хигиена – основни цели

1. Максимално почистване на повърхността на зъбите от хранителни остатъци и патогенни микроорганизми.

2. Предотвратяване на различни стоматологични заболявания (гингивит, пародонтоза и кариес), които се развиват поради натрупване на хранителни остатъци и бактерии и последващо образуване на зъбна плака.

3. Превенция на проблеми с храносмилателния тракт, тъй като възпалителните процеси в устната кухина може да бъдат причина за поява на гастрит и други заболявания.

4. Естетически компонент – красива усмивка и лоша устна хигиена са две понятия, които са абсолютно несъвместими.

Добра устна хигиена и здрав организъм – връзката е налице

За много хора е трудно да си обяснят каква е връзката между поддържането на доброто дентално здраве и доброто общо състояние на организма. Стоматолозите са категорични, че тя се състои в това, че оралната система осъществява връзка с всички други системи в тялото. Неслучайно лекарите по дентална медицина предупреждават своите пациенти да се отнесат с подобаващо внимание към устната хигиена. В противен случай здравето е изложено на опасност.

Практиката сочи, че инфекциите в устната кухина са причина за развитието на над 80 сериозни заболявания

Причината е, че попадайки в кръвта оралните бактерии лесно могат да проникнат във всяка част на тялото и да предизвикат възпаление. Неслучайно някои нови данни свързват липсата на добра устна хигиена с намалената продължителност на живота.

Напоследък много проучвания доказват, че съществува връзка между възпалителните процеси в устната кухина – пародонтит, гингивит, абсцеси, и развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Освен това инфекциите в устната кухина, могат да доведат до ревматизъм, проблеми с очите, бъбреците, ендокринната система и нервни разстройства. Има доказателства, че възпалението на синусите (синузит), също може да е пряка последица от зъбна инфекция.

Изваждането на зъб, с изключение на мъдрец, също влияе негативно на здравето. Установено е, че липсващият зъб води до лошо сдъвкване на храната, а оттам и до проблеми с храносмилателния тракт като констипация (запек).

Добра устна хигиена – общи насоки за постигането ѝ

Ежедневната устна хигиена е основна задача на всеки уважаващ себе си човек. Спазването на орална хигиена може да изглежда проста и лесна задача, но в действителност, зъбите и венците се нуждаят от по-специални грижи. Освен полагане на редовни грижи за зъбното здраве, е необходимо да се посещава и стоматолог. Препоръчително е всеки да се подлага на профилактичен преглед при специалист два пъти в годината, дори да няма явен проблем.

Идеалното допълнение към грижите за безупречна устна хигиена

Инсадент/Insadent® е своеобразен финален щрих, който перфектно допълва ежедневната грижа за устна хигиена. Много дентални специалисти у нас препоръчват този природен продукт на своите пациенти поради доказаният му противовъзпалителен и заздравяващ ефект, който оказва върху тъканите в устата.

Инсадент дължи своето безотказно действие на рационалната комбинация от фолиева киселина и екстракт от десапонизирана фракция на царевична коса. Съставките идеално се допълват и взаимно засилват действието си. Оказват комплексен фармакодинамичен ефект с противовъзпалително и регенериращо действие върху съединителната и епителна тъкан в устната кухина. Усилват продукцията на слюнка и намаляват нейния вискозитет.

Инсадент се използва успешно за превенция на тежките пародонтални заболявания гингивит и пародонтит (пародонтоза). Бори се с патогенните микроорганизми и предотвратява появата на кариеси. Ефективен е срещу лош дъх. Премахва сухотата в устата (ксеростомия).

Инсадент има отлична поносимост. Може да се приема продължително време, тъй като няма нежелани ефекти и странични реакции.

възпаление, дентално здраве, устна кухина, устна хигиена