Хранително натравяне – причини и способи за справяне

1
232
Добави коментар
borola
borola

Наближават топлите месеци от годината, през които зачестяват случаите на хранително натравяне. Как ни разболява храната и какъв е начинът за справяне с отравянето?

Специалистите съветват да обърнем особено внимание на консумираните храни

Хранителното отравяне е изключително често срещано състояние по време на топлите месеци от годината. То се дължи на консумиране на течности или храна, съдържащи различни болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и др. Обикновено този проблем се появява вследствие на бактерията Салмонела, Ешерихия коли и стафилококи.

Храната е възможно да бъде заразена по различни начини

Например месото бива замърсено още при технологичната обработка, при неспазване на хигиенно-санитарните норми. Вследствие на това, се увеличава опасността върху него да се установят болестотворни микроорганизми, предизвикващи хранително натравяне. За предпазване от него през летният сезон, специалистите препоръчват да бъдем особено внимателни с консумацията на сурови хранителни продукти. От тях най-рискови са рибата и деликатесите от месо, яйцата, както и тези, които не са обработени в достатъчна степен. Необходимо е да се внимава и с употребата на майонеза и други млечни продукти.

Употребата на замърсена вода по време на отглеждането на плодовете и зеленчуците също е една от причините за последващо хранително натравяне

Повишена опасност от хранително натравяне съществува, когато се консумират течности и храни, които не са били съхранявани по правилния начин. Други опасни храни са тези, престояли за дълъг период в неподходяща среда.

От изключителна важност за предпазване от хранително отравяне е храните да бъдат стриктно съхранявани на температурните условия, посочени на етикетите им. Не е допустимо даден хранителен продукт да бъде размразяван и замразяван отново, тъй като понякога това може да доведе до хранително натравяне. Пример за такива продукти са предлагащите се по сергиите, разположени директно на улицата, бюфетите в училищата и др.

Необходимо е да бъдем особено внимателни и с храната, която приготвяме вкъщи преди да излезем навън – сандвичи, сладкиши и др.

Отравянията с гъби са хранителни натравяния от небактериален произход

Те настъпват след консумация на диворастящи гъби, съдържащи разнообразни по химичен състав токсични вещества. Латентният период (времето от консумацията до първите клинични признаци на отравяне) и уврежданията, които гъбните токсини предизвикват, определят двете основни групи отравяния.

с дълъг латентен период
с кратък латентен период

От всички, фалоидните гъбни отравяния са с най-голямо значение за клиничната токсикология от отравянията с дълъг латентен период. Причиняват се от групата фалоидни гъби – зелената (Amanita phalloides), бялата и жълтата мухоморка. По ботанически белези и местонаходища наподобяват ядливите неотровни гъби ливадна и полска печурка. Токсичното им действие се определя от две групи токсини – аманитотоксини и фалототоксини. Те проявяват избирателна токсичност спрямо черния дроб и водят до чернодробна некроза, тежко протичане на отравянето и висок леталитет. Латентният период е от 8 до 48 часа след консумацията на гъби и протича безсимптомно.

Клиничната картина включва гадене, повръщане без облекчаване на стомашната тежест, хепатален синдром с болка в чернодробната област. Сред симптомите са още лош дъх, замъглено съзнание, увеличаване размерите на черния дроб, дехидратация и др.

Най-честите симптоми за хранително натравяне се наблюдават от 2 до 6 часа след прием на заразена храна или напитка

Най-честите оплаквания, вследствие на хранително отравяне са:

болки в корема
диария, съпроводена с кръв
болки в главата
треска
висока температура
повръщане
гадене
обща отпадналост

При хранително отравяне от какъвто и да е вид, е нужно веднага да се посети лекар. Също се препоръчва повишен прием на течности, с цел предотвратяване на обезводняването, преминаване към специално изготвен от специалист хранителен режим, осигуряване на достатъчно време за почивка и възстановяване на организма.

Ако сте попаднали в “лапите” на хранително натравяне е необходимо да помислите и за черния дроб

Като следствие на хранително натравяне, токсичните вещества се натрупват в множество органи, сред които е и черния дроб. Той е основният орган, който отговаря за прочистването на организма от тези вещества. Ето защо е необходимо неговите функции да бъдат подпомогнати. За да спомогнете неговото антитоксично действие, доверете се на научно доказания ефект на природния хепатопротектор Хептен/Hepten®.

Хептен съдържа активната съставка – силимарин, която успешно се прилага при хранителни отравяния. Тя ускорява регенерацията на клетките на черния дроб и стимулира тяхното детоксикиране. Освен това, благодарение на силимаринът, Хептен потиска навлизането на токсините в чернодробните клетки.

Хептен осъществява още имуномодулаторен ефект върху черния дроб и регенерира неговите функции. Хептен има благоприятно действие върху жлъчката и може да се приема при дисфункция на жлъчния мехур. За оптимален ефект е препоръчително продуктът да се приема поне 3 месеца. Хептен е напълно безопасен при продължителна употреба.