Холецистит – когато възпалението достигне жлъчния мехур

1
122
Добави коментар
borola
borola

Холецистит е неприятна диагноза, свързана с болка и дискомфорт. Нека заедно разберем повече за заболяването и начините за справяне с него.

Същност на холецистит

Холецистит е заболяване, което засяга стената на жлъчния мехур. Протича като възпаление, което може да се изяви остро, а впоследствие да хронифицира. Най-често се появява, когато жлъчни камъни запушат извеждащия жлъчния сок канал.

Остър холецистит

Най-често се развива като усложнение на друго заболяване – холелитиаза (жлъчно-каменна болест). При нарушена обмяна на жлъчните киселини и холестерола в жлъчния мехур се създават условия за отлагане на метаболити и образуване на твърди частици и жлъчни камъни. При нарастването си те запушват жлъчните канали. В мехура се натрупва жлъчка, налягането се повишава, това разтяга и раздразва стените на жлъчния мехур и създава условия за възпалението им.

Видове остър холецистит
Калкулозен

Причинява се от камъни, които затрудняват извеждането на жлъчния сок. Заболяват по-често бременните или жените в напреднала възраст и с по-светла кожа. Много от холециститните заболявания са от този тип.

Акалкулозен

Все пак обаче в редки случаи холецистит може да се предизвика от състояния, несвързани с наличие на жлъчни камъни. Такива холецистити се определят като акалкулозни. Причина за появата им може да бъде нарушено снабдяване с хранителни вещества на лигавицата на жлъчния мехур. Предразполагащи фактори са дълго гладуване, физическа травма на мехура, сепсисни и инфекциозни състояния, развитие на паразити по жлъчните пътища, диабет, бъбречна недостатъчност. Акалкулознен холецистит развиват и лежащо болни пациенти, подложени на продължителни вливания на хранителни разтвори.

Симптоми на остър холецистит

Симптоматиката на остър холецистит силно наподобява тази при други жлъчни и чернодробни заболявания. Прояви, които по-конкретно би следвало да насочват вниманието към диагнозата, са болки в дясното подребрие в горната коремна област. Те обикновено се появяват остро нощем или след ядене, задържат се дълго, усещат се в дълбочина. Възможно да прогресират към дясната част на гърба и да променят силата си в различни пози на тялото, засилвайки се при вдишване. Тези симптоми често се допълват от повръщане, неразположение и повишаване на температурата.

Хроничен холецистит

За хроничен холецистит се говори, когато възпалението на жлъчния мехур продължи дълго време или се повтаря често.

Причини за хронифициране на холецистит

В основата на заболяването могат да стоят още:

запушване на жлъчния канал
натрупване на прекалено голямо количество холестерол в жлъчката при бременност или екстремна загуба на тегло
влошено кръвоснабдяване на жлъчния мехур като резултат от диабет
инфекция на дренажната система на жлъчния канал
хормонален дисбаланс
злокачествено заболяване на жлъчния мехур, черния дроб или панкреаса

Рискови групи за развитие на хроничен холецистит

Най-застрашени от развитие на хроничен холецистит са бременните, диабетно болните, хората с наднормено тегло и затлъстяване и пациентите, подложени на хормонална терапия.
Практиката показва, че жените са по-предразположени към развитие на хроничен холецистит от мъжете. Причината е, че те по-често страдат от камъни в жлъчката и хормонален дисбаланс.

Лечение на холецистит

Холециститът е възпалителен процес, чието лечение често налага прием на антибиотици и обезболяващи средства. Уместна е и употребата на продукти, които имат жлъчкогонен ефект и подобряват извеждането на жлъчния сок при увреждане на жлъчния мехур или запушване на жлъчните пътища. Природният дар Хептен/Hepten® мощно подпомага организма при възпалена жлъчка и затова е първи избор на специалистите. Ефективността му се дължи на активното вещество силимарин в неговия състав. То е извлечено от семената на растението Бял трън (Silybum marianum) и е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Попадайки в организма, силимаринът съдейства за възстановяване функциите на жлъчката. Стимулира производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими. Освен това осезаемо намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Това обаче не е всичко! Силимаринът се отразява благотворно и на черния дроб, като подпомага неговите многобройни функции.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Хептен да се приема продължително време

Използван според предписанието, Хептен не предизвиква странични ефекти и нежелани реакции. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага, гарантиран по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка от организма, а оттам и по-мощен ефект. В допълнение Хептен е икономически изгоден.