Председателят на ЕП: Брекзит може да се отложи най-много с няколко седмици

1
159
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че е от решаващо значение да бъде предотвратено хаотичното излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

Твърдият Брекзит би бил катастрофа за британската икономика и би навредил и на Европейския съюз, аргументира се Таяни в интервю за германски вестници от групата „Функе“. Той подчерта, че излизането на Великобритания от ЕС, планирано за 29 март, може да бъде отложено най-много с няколко седмици.

Във вторник Камарата на общините ще се произнесе за втори път по договореното от британския премиер Тереза Мей споразумение за брекзит. Ако долната камара на британския парламент отново отхвърли сделката, както вече направи през януари, то тя ще трябва да се произнесе в сряда и четвъртък дали иска излизане от ЕС без споразумение или кратко отлагане на брекзит, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Примерът на Великобритания ще разубеди други страни за напуснат Европейския съюз, каза още Таяни. Той призова за реформиране на ЕС, но в същото време подчерта необходимостта от единство в блока.

Междувременно британският министър за брекзит Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на основния препъникамък в процеса на развода – т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, предаде ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от митническия съюз, при запазване на другите елементи от предпазния механизъм, предвиден за избягване на възстановяване на контрола по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение. Тази идея обаче вече бе отхвърлена от Великобритания.

„Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи“, написа британският министър за брекзит в „Туитър“, отговаряйки директно на европейския главен преговарящ в социалната мрежа. „Великобритания представи ясни нови предложения. Сега трябва да договорим балансирано решение, което да може да работи и за двете страни“, призова Баркли.

Заместник-лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Найджъл Додс също отхвърли категорично предложението на европейския главен преговарящ.

То „не е нито реалистично, нито функционално“, каза Додс, чиято малка северноирландска формация крепи в британския парламент правителството на малцинството на консерваторите. Той се аргументира, че предложението на Барние „не зачита факта, че конституционно и икономически Обединеното кралство е едно цяло“.