Цистит – враг, който може да бъде победен!

2
183
Добави коментар
borola
borola

Зад термина „цистит“ се крие възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Това е една от най-често срещаните инфекции на пикочните пътища сред жените. Причината е чисто физиологична – уретрата на дамите е много по-къса, отколкото тази на мъжете, което е предпоставка за безпрепятствено влизане на патогени. Повече за симптомите, провокиращите фактори и лечението на заболяването ще откриете в следващите редове.

Главен причинител на цистит

Специалистите са единодушни, че основен „виновник“ за появата на цистит е бактерията Ешерихия коли (E. Coli). Тя естествено присъства в организма на човека (в дебелите черва) и при нормални условия не предизвиква заболявания. Съществуват обаче много предразполагащи фактори, чието влияние „отключва“ бурното ѝ колонизиране, което от своя страна е свързано с изявени клинични симптоми. След като попадане в уринарния тракт, тя започва да се размножава и предизвиква възпалителна реакция.

Симптоми на цистит

Навярно всяка жена поне веднъж в живота си е изпитвала неприятните симптоми на цистит. Парене, болка, често уриниране и чувство за недоизпразнен пикочен мехур са типичните клинични изяви на страданието.

Фактори, предразполагащи към развитие на цистит
Неправилната интимна хигиена

Ненужно високата или силно занемарена интимна хигиена едновременно предразполага към навлизане на бактерии към пикочните пътища и развитие на цистит. Затова е много важен балансът в поддържането на интимното здраве.

Контрацептивните средства

Използването на вътрематочна спирала и контрацептивна диафрагма е силно рисков фактор за поява на цистит при жените. С внасянето на подобно чуждо тяло в организма, особено в нестерилна среда, много лесно може да постъпят бактерии, които да доведат до уроинфекция.

Отслабената имунна защита

При имунен срив или слаб имунен отговор бактериите от вида E.coli лесно колонизират пикочния мехур и предизвикват цистит. Ето защо поддържането на силна имунна система е важен елемент в борбата с уроинфекцията.

Бременността

Физическите и хормонални промени, идващи с бременността, увеличават риска от уринарни инфекции като цистит. Нарастването на матката води до притискане на пикочния мехур и невъзможност за пълното му изпразване, урината се задържа и създава условия за развитие на бактерии.

Менопаузата

Понижените нива на естроген през този деликатен период от живота на жената предизвикват намаляване на вагиналната секреция и изтъняване на стените на пикочния мехур. Това създава условия за лесно залавяне на бактериите и инфектиране.

Намаленият прием на течности

Колкото по-малко течности се приемат, толкова по-малко урина се образува. Тя не успява да отмие вътрешността на мехура, бактериите лесно се залавят и колонизират епитела. Освен това концентрацията на урина се повишава, рискът от поява на песъчинки и камъни се увеличава, което е предпоставка за развитие на цистит.

Катетеризация

Поставянето на катетър в организма винаги носи риск от внасяне на опасни бактерии или увреждане лигавицата на уретрата и предизвикване на инфекция. Възходящото разпространение на бактериите може да провокира развитие на цистит и дори по-тежки инфекции като пиелонефрит.

Диабетът

Увеличената концентрация на глюкоза в урината на диабетиците благоприятства развитието на микроорганизми в пикочния мехур. Именно поради това циститът се среща по-често, при диабетно болните.

„Циститът на медения месец“

Циститът не е полово предавано заболяване, но половите контакти, и особено по-интензивните, са провокиращ фактор за развитието му.

Ефикасно и безопасно решение срещу цистит

Изброените фактори, предразполагащи към развитие на цистит, не са неизбежни. Ограничаването на влиянието им и добрата профилактика помагат за намаляване риска от тази уринарна инфекция. Съветът на специалистите от програма Имунитет е при навлизане в сезон с по-висока честота на инфекциите на пикочните пътища да се избягват провокиращите фактори. Наложително е да се започне и превенция с природни продукти.

Имунобор Уро/Imunobor® Uro е средство на първи избор за профилактика на рецидив и лечение на хронични уроинфекции (цистити, уретрити и др.). Този висококачествен природен продукт, дължи силата си на бета глюкана и екстракта от Американска червена боровинка. Двете активни съставки действат в пълен синхрон и взаимно усилват ефекта си.

Положителният ефект от употребата на червена боровинка при лечение и профилактика на цистит и други уроинфекции е доказан по безспорен начин

Механизмът на действие на активните вещества (проантоцианидини) в нейните екстракти не дава възможност на микроорганизмите да се прикрепват към уроепитела. Освен това постъпвайки в организма, червената боровинка отделя хипурова киселина, за която е установено, че потиска бактериалния растеж. Съдържащите се в ценното растение салицилати влияят благоприятно на възпалението и болката при цистит.

Естественият полизахарид бета глюкан в Имунобор Уро допълва действието на червената боровинка. Той е единственият природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие. Активира имунните клетки от специфичния и неспецифичния имунитет. Подсилва както общата, така и локалната имунна защита.

Имунобор Уро е надежден природен продукт, който може да се използва продължително време. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Усилва действието на редица антибиотици. Съкращава продължителността на антибиотичното лечение. Подходящ е за бременни.

Преглеждания:
2