Изследване: Младежите ни са консуматори, които предпочитат да не правят нищо

1
146
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Българските младежи масово са консуматори, които предпочитат да не правят нищо. Това показват обобщените резултати от изследване на младежта, проведено от „Галъп Интернешънъл”. Младежите не четат, не спортуват, но пазаруват често, дори и най-бедните от тях. Изследването отчита и проблем с пропастта между ромите и останалата част на обществото.

Материалната мотивация е доминираща при емигрирането на българите, отчита изследването. От страната си отиват все повече нискоквалифицирани младежи, които не намират перспектива в родината. Ориентират се към европейски страни като Германия и Великобритания, където се надяват да намерят по-добра реализация. САЩ и Канада, които бяха популярни през 90-те, вече не ги блазнят толкова.

Пропастта между ромите и останалата част на обществото расте. Това се наблюдава и при младежите. Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ проблемът не трябва да се подценява.

”Отчуждението е факт и житейските траектории на тези хора са различни. Без постоянно напомняне за това, ние не просто няма да адресираме проблема, а след време, когато си мислим за възпроизводството на политическия елит, както и въобще за възпроизводството, ще имаме две паралелни реалности”, коментира той.

Изследването за младежта в Югоизточна Европа 2018/2019 е проведено сред млади хора на възраст между 15-29 години едновременно в 10 страни през 2018 г. Теренното проучване в България е извършено от „Галъп Интернешънъл“.

Източник: “Дарик”.