Зъбен камък – добрата дентална грижа елиминира проблема!

2
267
Добави коментар
borola
borola

Почти няма човек, който да не е имал зъбен камък. В настоящата статия ще разгледаме този често срещан стоматологичен проблем и ще обърнем внимание на цялостната дентална грижа.

Според зъболекарите, някои хора са предразположени към стоматологични проблеми

Не забравяйте, че всеки стоматологичен проблем, оставен без лечение, може да доведе до различни усложнения.

В световен мащаб, между 60 и 90% от учениците имат поне по един кариес, а при възрастните процентът е почти 100

Най-разпространената заблуда по отношение на денталното здраве е, че загубата на зъби е неизбежна част от остаряването. Това погрешно схващане се подкрепя от статистиката, че почти 30% от хората над 65 години нямат запазени естествени зъби, а ползват изкуствени протези.

Според специалистите, доброто здраве на устната кухина – здравите венци и зъби – е постижимо, стига да се полагат достатъчно грижи за поддържането му.

Най-честите стоматологични проблеми, с които се сблъсква почти всеки човек, са кървенето на венците, чувствителността на зъбите, зъбната плака и зъбния камък.

Зъбният камък представлява твърд налеп, който се състои предимно от калциев фосфат, калциев карбонат и органични вещества

Като основна причина за образуването на зъбен камък, стоматолозите посочват недостатъчното и неефективно почистване на зъбите. Зъбният камък се дължи още на неактивно участие на някои зъби в процеса на дъвчене, съставът и pH на слюнката. Има обаче и група хора, при които се наблюдава изразена предразположеност към натрупване на зъбен камък по повърхността на зъбите.

Процесът започва с невидимо наслагване на гликопротеин и липиди от слюнката или т.н. зъбна плака, която се превръща в по-плътен налеп – зъбен камък. Образуването на плътните налепи е предимно по вътрешната страна на резците и по външната част на кътниците. Цветът на зъбния камък е белезникаво-жълт, а при пушачите става тъмно жълт, а понякога дори черен.

Често засегнатите от зъбен камък се оплакват от появата на лош дъх или т.н. халитоза. Неприятният дъх е свързан с размножаване на бактерии и отделяне на токсични вещества.

Ненавременното отстраняване на натрупания зъбен камък може да предизвика възпаление на венците (гингивит) и последваща пародонтоза.

Стандартното премахване на зъбен камък се извършва с ултразвуков апарат. Манипулацията не е болезнена, но е възможно да се появи леко тръпнене и свръхчувствителност на зъбите, както и слабо кървене от венците. За по-бързо възстановяване след извършване на манипулацията и за премахване на лошия дъх, зъболекарите препоръчват употребата на природни продукти.

Доброто дентално здраве е ключово за цялостното здравословно състояние и качеството на живот

Достатъчно добра устна хигиена много трудно може да се поддържа само с вечерното и сутрешно миене на зъбите. Ежедневните грижи не бива да се считат за завършени след измиването на зъбите. Дори и извън дома, грижите за зъбите и венците трябва да са неотменна част от ежедневието.

Съвети за предпазване от зъбен камък и поддържане на отлично дентално здраве

Използвайте конец за зъби – сериозно подкрепление на четката и пастата. Използването на конец за зъби отнема само минута-две, достатъчни обаче за пълно побеждаване и отстраняване на плаката и храната между зъбите.
Освен почистване на зъбите, важно е и заздравяването им. Те са костни образувания, които имат нужда от калций. Редовната консумация на млечни продукти е идеален източник на калций и витамин D, подпомагащ усвояването му. Сиренето и кашкавалът например, ускоряват отделянето на слюнка и неутрализирането на киселините, увреждащи емайла.
Редовен прием на плодове и зеленчуци, борещи плаката. Хрупкавите плодове и зеленчуци ефективно премахват плаката и хранителните остатъци по зъбите и предпазват от развитието на кариес.
Пийте достатъчно вода. Хидратацията предотвратява изсъхването на устата и поддържа баланса на pH в устната кухина, което позволява на слюнката да действа по-ефективно.
Посещавайте редовно стоматолога си. Дори и да нямате належащ проблем, профилактиката е от изключително значение за доброто дентално здраве.

Ефективно решение на проблема „зъбен камък“

За оптимална дентална грижа, предпазване от гингивит, пародонтоза, сухота в устата, лош дъх и зъбен камък, стоматолозите препоръчват приема на Инсадент/Insadent®. Природният продукт съдържа екстракт от царевична коса и фолиева киселина, които са доказали благоприятното си действие при предотвратяване на дентални проблеми. Приемът на Инсадент спира възпалението на венците и подпомага регенерирането на съединителната тъкан в устната кухина. Инсадент стяга венците и намаляване риска от разклащане и загуба на зъби. Продуктът е идеалното решение при натрупан зъбен камък, след ултразвуково почистване и при профилактика на последващо появяване.

Инсадент е напълно безвредно, натурално средство, с което ще поддържате безупречния вид и здраве на вашите зъби и венци.

Инсадент се приема по 2 капсули дневно в продължение на 3 месеца.

венци, възпаление, гингивит, дентално здраве, зъбен камък, зъби, пародонтит, устна хигиена