Experian България дари близо 70 000 долара за развитието на младежи в неравностойно положение

1
256
Добави коментар
Admin9
Admin9

Близо половината от дарението ще се използва за инициативата „Дом възможност“ на Фондацията за социална промяна и включване (ФСПВ), която компанията подкрепя вече три години. Програмата представлява мрежа от жилища за младежи, напуснали специализирани институции и лишени от родителска грижа. Там те получават умения за независим живот, възможности за работа и дом от семеен тип.

Дарението на Experian ще покрие по-голямата част от разходите на софийския дом, който в момента приютява шестима младежи. Компанията ще продължи и своята менторска програма, в която служителите работят с младежите от дома върху тяхното личностно и професионално развитие.

“Всеки ментор има редовни срещи с младежа, когото наставлява. Двамата играят настолни игри, работят заедно по домашните или просто си говорят“, обясни Елизабет Вълчева, Delivery Analyst в Experian и координатор на дейностите в областта на корпоративната социална отговорност в софийския офис. „Като ментори ние се стремим да даваме пример, но също и да изградим приятелски отношения и да помогнем на младите хора да развият възможностите си. Смисълът на всичко е в малките победи.“ Менторите провеждат и занятия по финансова грамотност два пъти в годината.

 

Другата част от дарението е за Фондация „Конкордия България“ – организация, предоставяща социални услуги в подкрепа на деца и младежи от рискови групи чрез редица възможности за покриване на основните им нужди и насърчаване на личностното им развитие. Фондацията има собствен футболен клуб, чиято цел е да мотивира младежите и да засили усещането им за отборен дух и дисциплина. Част от дарението към „Конкордия България“ ще бъде използвана за обучение по финансово включване, дългове и предотвратяване на пристрастяването, водено от служители на Experian. Останалата част от средствата ще се използва в подкрепа на клубните дейности и за реновирането на стадион „Атанас Михайлов“ в кв. Орландовци, София, където младежите ще могат да тренират.

Доброволците от Experian също ще помогнат на децата в поддръжката на игрищата, а  футболните отбори на Конкордия и Experian вече са планирали няколко приятелски срещи. „Чрез реновирането на стадиона се надяваме да помогнем на много деца и семейства да живеят по-добре, а ние от своя страна сме щастливи да бъдем част от тази промяна,“ казва Вълчева.

Всяка година Experian прави дарения за проекти по цял свят, които помагат за развиването на местните общности. Дейностите, които компанията подкрепя, са в четири основни сфери: подобрявяне на финансовата идентичност и достъпа до кредити, осигуряване на финансово образование и управление на боравенето с неуправляеми дългове между рискови групи.

В допълнение на това дарение, всеки служител в софийския офис на Experian има право на три платени дни отпуск за доброволчески труд. През 2018 г. българският екип отчете 960 доброволчески дни, в които служители на компанията се включиха в различни инициативи. Тази целенасочена корпоративна политика и отдаденост бяха причините компанията да бъде отличена от TimeHeroes с награда за цялостна доброволческа политика на компанията.