Китайската компания УанСпейс се готви за орбитално изстрелване този месец, Линкспейс показа площадка за кацане на ракети

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 март 2019 г. 12:30 ч. Предстоят големи дни пред частната китайска космонавтика. Редовните читатели на КОСМОС БГ вероятно си спомнят, че на 17-ти май 2018 г. частната компания УанСпейс изстреля успешно своята суборбитална ракета „OS-X“. Сега фирмата съобщава, че първата ракета „OS-M“, която вече е от орбитален клас, е напълно сглобена и се подготвя за изстрелване. Ако всичко мине наред, ракетата може да полети още в края на март. С това УанСпейс може да се превърне в първата частна китайска компания, постигнала орбитален полет. 

Междувременно една друга китайска компания на име ЛинкСпейс показа снимки на първата си площадка за кацане на възвръщаеми ракети. Ако всичко мине наред, очакваме в скоро време да станем свидетели на първите суборбитални полети.

Чудесно е, че Китай може да се превърне във втората държава след САЩ, в която има частни ракетни компании. Но макар че фирми като УанСпейс и ЛинкСпейс показват съществен прогрес, надали китайската частна космонавтика ще измести в близко бъдеще Илон Мъск. Една американска ракета „Фолкън 9“ извежда в орбита полезен товар с тегло 22 800 килограма. Практически всички частни китайски ракети, които понастоящем се разработват, ще имат товароподемност не по-голяма от 200-400 килограма. Просто пазарите на СпейсЕкс и китайските фирми са различни. СпейсЕкс извежда големи спътници и скоро ще започне да превозва хора с „Крю Драгън“. Фирми като УанСпейс ще се специализират в изпращането на микроспътници, най-вече такива от типа CubeSat.

В този ред на мисли, те по-скоро биха били конкурент на американски компании като Рокет Лаб, Вектор и Върджин Орбит. 

Първата орбитална ракета „OS-M“ е вече сглобена. Photo credit : OneSpace