Мисията ЕкзоМарс на Русия и ЕКА успя да заснеме следите от марсианското кацане на американската спускаема мисия ИнСайт!

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка, заснета от руско-европейската мисия „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ на 2-ри март тази година, показва следите от кацане на американската космическа мисия „ИнСайт“ на Марс. Photo credit : ESA/Roscosmos/CaSSIS

14 март 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“, разработена съвместно от Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА), бе изстреляна точно преди три години на днешния ден, на 14-ти март 2016 година, с помощта на руска ракета-носител „Протон-М“. На 19-ти октомври същата година „ЕкзоМарс“ влезе в орбита около Червената планета. След като през цялата 2017-та станцията коригираше орбитата си посредством метод, наречен „еърбрейкинг“, основната научна програма започна в края на април 2018-та. 

На 26-ти ноември 2018 година на повърхността на Марс кацна успешно американската мисия „ИнСайт“. Въпреки че снимки от орбита на спускаемия апарат бяха направени от роботизираната станция на НАСА „Марс Риконисънс Орбитър“ още през декември, на 2-ри март мисията на Русия и ЕКА също успя да заснеме следите от кацането. 

Снимката, показана по-горе, е получена посредством бордовата камера CaSSIS на „ЕкзоМарс“. На нея се вижда самият спускаем апарат „ИнСайт“ като по-ярко петно на фона на по-тъмен регион, който е образуван от действието на спирачните ракетни двигатели. Други компоненти, които могат да бъдат забелязани, са топлинният щит, предпазвал „ИнСайт“ по време на навлизането в атмосферата, както задният щит с парашута.

„Орбиталният апарат ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър бива използван, за да предава данните от „ИнСайт“ към Земята“, съобщава Николас Томас, главен ръководител на камерата CaSSIS от университета Берн в Швейцария. „Точно поради тази функция, за да избегнем несигурностине по време на радиокомуникациите, дълго време не можехме да насочим камерата към мястото на кацане. Трябваше да изчакаме спускаемото място да се окаже директно под космическия апарат, за да заснемем тази снимка“.

Източник: ЕКА

Множество други снимки от мисията, заснети през последните месеци, бяха обнародвани днес на страниците на Европейската космическа агенция (натиснете тук, за да ги разгледате) 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/