Български автомобилен екипаж ще дебютира на рали Дакар 2013

4
179
Добави коментар
orl.alex
orl.alex

Тодор Христов с АТВ и автомобилният екипаж Орлин Алексиев / Александър Стоянов ще представят България на най-престижното офроуд състезание в света – рали Дакар през 2013 г., стана ясно по време на официалното представяне на българския отбор.

Днес бяха тествани и машините, с които тримата ще се състезават. За нашите участници предстоят изключително тежки етапи и 8 000 състезателни километра. Предстоящото издание на рали Дакар стартира на 5 януари в Перу, ще прекоси Аржентина и ще финишира в Чили на 20 януари.

За втори път в престижното състезание ще се състезава Тодор Христов, с ATV, след като през 2011 година отбеляза първото българско участие на Дакар. Двата български екипажа ще бъдат подкрепени от Мтел.

За първи път български автомобил ще се състезава в надпреварата и то директно в „кралския клас“ Т1. През януари в „Дакар 2013“ пилотът Орлин Алексиев и навигаторът Александър Стоянов ще се мерят с най-добрите с автомобил BMW X1 A2 Concept.

„Третият“ в екипажа е BMW X1 A2 Concept – с шестцилиндров дизелов двигател с обем 3000 сс., 700 Nm въртящ момент, 300 конски сили и купе от карбонови сплави върху тръбна конструкция.

Първите тестове за отбора бяха в международната надпревара „Balkan Marathon Rally 2012“, а истинското предизвикателство е през следващата седмица в „Рали Мароко“, в конкуренция с над 150 екипажа от цял свят и над 2 000 километра в пясъци и каменисти пътища през Атласките планини.