Варненският митрополит Йоан дари 17 500 лв. за деца, болни от диабет

1
111
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Детайли

Двери

15 Март 2019

17 500 лв. за изследвания на детския диабет и инсулинова помпа за 9-годишно момче дари Варненският и Великопреславски митр. Йоан. Парите са събрани за няколко часа на рождения му ден вместо подаръци. Ръководителят на клиниката по педиатрия в болницата „Св. Марина“ проф. Виолета Йотова каза, че с тях за 2 г. ще могат да бъдат изследвани 80 деца за диабетни антитела за тип 1. А майката Георги – Биляна Иванова, едва намери думи от вълнение, за да благодари за жеста.
„Юбилеят ми бе личен повод, но удобен момент да призова милосърдието на гостите и да направя дарителска кампания. Знам какво е диабет и колко е тежко на родителите на болни деца да се справят. Изисква особени грижи за малките. Наш дълг като човеци е каквото можем, да сторим. Трябва да използваме подобни поводи, за да помагаме на тези, които имат нужда. Който с колкото може. Това е човешки дълг“, каза д. Йоан и пожела на момчето здраве и да носи името си с гордост.

„Тази инсулинова помпа ще направи живота на сина ми много по-лек. А тя не е евтина. Здравната каса не я поема. Диагностицираха детето точно преди година и животът ни се промени. Но благодарение на лекарите се научихме да управляваме диабета, не той нас. Георги е будно и енергично дете и не се предава. Има директори на училища, които избягват да приемат деца с такава диагноза, а аз съм благодарна на целия екип на училището в Аксаково, където учи Георги. Всички го приемат нормално и той се чувства добре“, разказа майката. Самият Георги сподели, че не се чувства много различен от другите деца въпреки болестта си. Играе футбол, не се скатава от физическо и се надява бързо да се научи да работи с инсулиновата помпа.
Източник: 24 часа

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udd8f  Разпространяване на статията: