Какво ще стане, ако Слънцето изчезне изведнъж?

1
156
Добави коментар
setlans
setlans

Ако Слънцето изчезне изведнъж, ние на Земята няма да разберем веднага. Ние ще получаваме светлина и топлина в продължение на 8 минути.

След осем минути, Земята не само ще загуби слънчевата светлина и топлина, но и своето гравитационно влияние. След като вече не е в слънчевата орбита, нашата планета ще продължи по права линия в космоса със 107 925.827 км/ч.

Първите минути слез изчезването на Слънцето

30 минути след като Земята е потънала в мрак, Юпитер ще загуби слънчевата топлина и гравитация. В зависимост къде се намира Юпитер в своята орбита, ще отнеме до час да премигне за последно. След това повече няма да видим Юпитер, а тя ще продължи в права линия своя път в космоса.

След като Слънцето изчезне, Луната няма повече да отразява светлина. Единствената светлина, която Земята ще получи, ще бъде от звездите, които ще блестят с 1/300 от яркостта на пълна луна.

Изчезването на Слънцето ще доведе до края на 99.9% от всички растения на Земята.

Човек и природа

Електричеството от изкопаемите горива ще продължи да бъде използваемо за известно време, така че градовете ще могат да се захранват със светлина.

Фотосинтезата ще спре веднага, което ще доведе до края на 99.9 процента от всички растения на планетата. Растенията ще започнат да умират след дни или седмици, но големите дървета, могат да доживеят години, докато не замръзнат…

Но дори и без растения има достатъчно кислород в атмосферата, за да се поддържа цялата човешка раса и животинско царство за хиляди години.

Какво се случва със Земята?

Без Слънцето, Земята ще започне да излъчва топлина в космоса. Отначало топлината ще си отива бързо, но постепенно процеса ще се забавя.

След една седмица, средната температура на планетата ще бъде в точката на замръзване. След една година, средната температура на планетата ще бъде – 73 °C.

На оцелелите на Земята ще им се наложи да търсят убежище около геотермалните активни зони като Исландия и Национален парк Йелоустоун.

Всичко, което не си е намерило убежище около тези зони или дори в бункери под земята топлени от ядрена енергия ще умрат.

До 30 години…

От една до три години, след като изчезне Слънцето, повърхността на океана ще бъде замръзнала. Но тъй като ледът е изолатор, водата под него ще остане течна още милиарди години, благодарение на горещите термални извори.

От 20 до 30 години, след изчезването на Слънцето, ще бъде толкова студено, че атмосферата ще започне да се втечнява. Възможно е, въздухът да се превърне в облаци от които ще вали течен въздух, а е възможно и замръзнал въздух, като сняг.

Ако човечеството се е организирало и с достатъчно планиране е възможно да има живи хора.

Милиард години след изчезването на човека

Милиард години след изчезването на човека, водата на дъното на океана, изолирана от километри лед и затоплена от геотермалните извори ще продължи да поддържа цели екосистеми от екстремофили. Тази екосистема не само ще оцелее, но и ще процъфтява милиарди години.

След милиард години, Земята ще е пропътувала 100,000 светлинни години през Млечния път с възможност да бъде уловена от орбитата на ново слънце.

Възможно е да бъде размразена и все още живите екстремофили да се размножат и да започнат нов цикъл на живот на Земята.

Важно! Това е само една теория, пълна с предположения. Нищо от казаното горе не може да бъде прието за цялата истина. Можем само да гадаем, какво би се случило, ако изведнъж изчезне Слънцето.

Сетланс