Комисия на ЕП призовава за финансова полиция и надзорен орган срещу прането на пари

1
169
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Депутатите от специалната комисия за данъчните престъпления към Европейския парламент призовават за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания. Освен това те призовават за създаването на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво, тъй като сегашното равнище на координация не е „достатъчно за справяне с предизвикателствата в сектора“.

Предложението е описано в доклад, който ще бъде представен на 26 март. Той е следствие от няколко поредни скандала, свързани с ролята на европейски банки в схеми за пране на пари, и разкрития на разследващи журналисти за избягване на данъци в данъчни убежища като Панама.

Смята се, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

„Поради липса на сътрудничество и координация на властите в и между страните членки тези случаи не се предотвратяват, не се хващат в ранна фаза и не се разследват адекватно. Често не е ясно кой трябва да поеме водещата роля”, коментира един от авторите на документа – чешкия депутат Лудек Нидермайер.

Докладът отправя критики към 18 държави членки, които имат различни схеми, даващи възможности на богати хора, включително със съмнително минало, да се устроят в ЕС. Смята се, че над 100 000 визи и 6 000 паспорта са били предоставени на граждани на други държави, особено от Русия и от страни със силно руско влияние.

Често тези схеми осигуряват данъчни привилегии на бенефициентите, но също така им дават възможност да пътуват свободно, което може да бъде използвано за пране на пари и избягване на данъци.