Бургаски деца обуха шарени чорапи за Международния ден на хората със синдром на Даун

1
203
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес светът отбелязва Международния ден на хората със синдром на Даун. Бургаски ученици уважиха датата като обявиха “Дрескод шарени чорапи”. Момчета и момичета от всички класове на ОУ “Елин Пелин” дойдоха на училище обути така в подкрепа на хората с генетичната аномалия. Учениците донесоха и стотици чифтове шарени чорапки, които окачиха на специално опънати телове във вътрешния двор на школото.

”Активното участие на децата и родителите надмина очакванията ни. В един момент ни стана много трудно да намерим място, за да изложим всички донесени чифтове. Събраните чорапки ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение от община Бургас”, заяви Марийка Димитрова – директор на ОУ “Елин Пелин”.

Синдром на Даун е геномна аномалия, която представлява поява на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Тази аномалия се проявява при 6000 новородени годишно. Освен чисто физически прояви, засягащи специфичния външен вид на носителите, синдромът предизвиква и някои други симптоми като намалени когнитивни способности, умствена изостаналост, вродени дисфункции на тялото и склонности към специфични заболявания.

Синдромът е описан за първи път от английския невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун, чието име получава явлението, през 1866 година. Причините за него обаче са открити едва през 1959 година. Към момента Синдромът на Даун е една от най-често срещаните хромозомни аномалии при новородените.

Статистиката показва, че с увеличаване възрастовата граница при майката, расте и вероятността новороденото да има синдром на Даун. Това най-вероятно се дължи на стареенето на яйцеклетките в майчиния организъм, което може да доведе до повече грешки при деленето на клетките.