Бургаски надзиратели на съд заради смъртта на Горан Горанов

1
167
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Районен съд – Бургас обвинителен акт срещу двама служители на бургаския затвор за причинена смърт по непредпазливост на рецидивиста Горан Горанов. Припомняме Ви, че той почина в бургаския затвор през март 2017-а, където излежаваше присъда за нападение над надзирател. 

Сутринта на 25-и март 2017-а година възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на лишения от свобода Г.Г., при която имало свободно изтичане /пробив/ на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота – попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия. Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Горанов.

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода. Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни, надзирателите могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.