Когато косата ти те прави специален

2
135
Добави коментар
svetla58
svetla58

Не винаги красотата трябва да намира физическо изражение. Красотата на душата не може да бъде видяна през красиви очи, гладка кожа и бели зъби… Или пък може – когато погледнем лицето на Томас Мур виждаме само красота и една огромна коса, растяла цели две години, за да може днес да ни разкрие красивата душа на малкия юнак, чиято прическа няма нищо общо с модата. Косите на това момченце ще се превърнат в перуки за деца, болни от рак.

Когато Томас Мур вижда, че майка му гледа видео във Facebook за момиченце, което е загубило косата си от рак, в главата му веднага се заражда една идея. Почти осемгодишният младеж решава да започне да отглежда косата си за децата, които са изгубили свята при химиотерапията си. И така – в следващите две години, гордо расте една коса, едно дете, един добър човек и един истински достоен мъж.

Както можете да забележите от снимките, за тези 24 месеца е израснало внушително количество коса. Всъщност, по времето, когато Томас решава да отреже косата си – в края на сърдечния си проект, той има достатъчно количество за три перуки.
След като отрязва всичко, леля му Амбър Рей, публикува снимка на племенника си преди и след, която само за няколко минути бива споделена повече от 57 000 пъти и харесана от 110 000 души.

 

Днес ще ви разкажем за още един юнак, който също стана известен с голяма коса и той е само на седем. Фарук Джеймс от Лондон стана поредната интернет звезда. Модната индустрия веднага го погълна и вкара смисъл в действията му. Малкото момче определено окуражава хората да не променят, както косите, така и самите себе си в името на красотата, защото всеки е красив такъв, какъвто е. Затова той (ПО)казва, че хората трябва да оставят да расте собствената им, натурална коса.

Фарук е едно изключително активно дете, което обожава спорта и тренира, при това не само един. Но сам признава, че най-голямо удоволствие му носи позирането пред фотоапарата. Като повечето майки на известни Instagram отрочета и Бони, майката на Фарук, контролира акаунта му и косата му. Тя разкрива, че момченцето се е родило с много коса, така че не е (чак такава) изненада, че малкият е останал с дълга коса и след това. Напоследък точно тази тенденция започна да навлиза с пълна сила сред лайфстайла на младите майки на момченца. Бони разказва, че още, когато е била бременна в шестия месец, косата на Фарук се виждала на видеозона, рееща се в отробата й. Според нея той е истински герой, защото се изискват много усилия за поддръжката на такава коса, особено на неговите години. Нужно е много време, старание и търпение за бляскав и здрав вид на такова количество къдрици. Те се оплитат често и само внимателното разресване и разплитане на оплетените кичури може да свърши работа.

За неин късмет, Бони вече има опит с оплетени коси, защото има още две по-големи деца, едното от които е на 27. Така че тя разполага с цял боен арсенал от знания и продукти за справяне с непокорната грива.

Косата на Фарук се третира с балсам, като за едно измиване, се изхабява половин бутилка от продукта.

В момента младият Фарук има подписан договор с агенция за модели, а ангажиментите му са започнали още когато е бил на шест месеца.
Повечето хора по онова време са го причислявали към клишето – афроамериканец с буйна коса. Добре, но когато тази коса продължава да расте и расте, започва да придобива значително по-женски вид, клишето рязко бива разбито на пух и прах.

От агенцията, с която работили тогава, посъветвали Бони да отреже косата му, за да има повече ангажименти, защото не било приемливо момче да бъде с толкова дълга и къдрава коса. Но малкият категорично отказал да я отреже. Затова сега майка му се радва, че модата се промени и този андрогинен вид вече започва да се приема като нещо съвсем нормално.

Само защото косата му има женствен вид, не означава, че той е с променена мъжка изявеност. Напротив – тренира три спорта, обича да играе FIFA, но със същия завиден интерес се разхожда и по подиума.
Работният процес протича така – компаниите, които искат да наемат Фарук изпращат дрехите на майка му и тя сама заснема кадрите. По този начин не се причинява познатият на всички модели стрес. Бони разказва, че никой не го контролира и не му казва „Застани така!; Направи така!; Гледай насам!” и т.н.

Другата причина, поради която уверената майка предпочита сама да прави снимките на сина си е, че повечето агенции не се интересуват от учението на детето и, че момчето трябва да ходи на училище, като планират ангажиментите му в делнични дни. По начина на работа на Бони, Фарук не изпуска нищо от учебните си занятия, като в същото време е отговорен към поетите ангажименти.

Бони споделя, че не го правят, за да спечелят много пари. Не се стремят малкият постоянно да е ангажиран. Тя е на мнение, че Instagram обогатява живота на сина й. Понякога чрез блогването те получават безплатни екскурзии и резервации, канени са на фантастични събития и места и имат незабравими преживявания. Фарук се среща с много и различни деца от цял свят. Така че това, не само е променило живота му, но и го е изпълнил с преживявания, емоции и приключения.

Фарук е щедро и споделящо дете. Не се стреми да бъде най-добър във всичко, просто е доволен с това, което е. Бони и Фарук получават много положителни съобщения за това как човек трябва винаги да се стреми да бъде себе си и никога да не бяга от своята същност, но загрижената майка признава, че има сериозни притеснения относно гимназията на сина си, защото светът все още не е напълно готов да приеме безрезервно момче с толкова дълга коса.

Тя би искала да има училище, което до приема само момчета с коса като на сина й. Фарук категорично отказва да отреже своята и казва, че, ако го принудят да го стори, ще спре да ходи на училище. Опитите да му бъде обяснено, че когато навърши 11 години ще трябва да се раздели с косите си, защото училището го налага, са неуспешни и той е категоричен в решението си. “Именно косата му е неговата същност и го определя като това, което е”, казва Бони и се натъжава при мисълта, че трябва да промени сина си, за да бъде приет той като нормално дете, каквото всъщност Е.

“Хората казват, че е супер яко да видиш момче с дълга коса, но това не трябва да бъде “Cool thing”, а просто нещо нормално.”

На питането с какво иска да се занимава, като порасне, Фарук избира спорта – футбол, баскетбол, ръгби или пък иска да стане банкер. Със сигурност може и да не му се наложи да работи твърде много, защото ангажиментите му няма да спрат, а, в случай, че това стане, зад гърба си момчето има солидната финансова подкрепа нот попечителския фонд, който е открила майка му и в който се прибират всичките приходи на момчето от неговите работни ангажименти.

P.S. Фарук обича да туърква.

Редактор: Марина Делева