10 научни факти, които ще ви изумят

1
247
Добави коментар
setlans
setlans

Кой не обича да чете научни факти? Надяваме се, че нашият специално подбран списък с разнообразни факти, ще ви вдъхнови да научавате нещо ново всеки ден. Ако знаете факти и искате да ги споделите с нас, можете да го направите на нашата Фейсбук страница.

Нека да не губим повече време и да преминем към нашите 10 научни факти, които ще ви изумят:

1. Ако се разгъне човешкото ДНК, ще стигне от Слънцето до Плутон и обратно – 17 пъти

Човешкият геном (генетичният код във всяка човешка клетка) съдържа 23 молекули ДНК (наречени хромозоми), всяка от които съдържа от 500 000 до 2,5 милиона нуклеотидни двойки. ДНК молекули с такъв размер са с дължина от 1,7 до 8,5 см, когато са разгънати – средно около 5 см.

Вижте още: 20 случайни факти, с които ще впечатлите всички

В човешкото тяло има около 37 трилиона клетки, така че ако разгънем цялото ДНК на един човек и наредим молекулите от край до край, ще получим дължина от 2×1014 метра – достатъчно за 17 пътешествия до Плутон и обратно (разстоянието от Слънцето до Плутон и обратно е 1.2×1013 метра).

2. Средното човешко тяло носи 10 пъти повече бактериални клетки, отколкото човешки

Забавно е как натрапчиво си мием постоянно ръцете, лъскаме с препарати плотовете и правим гримаса, когато някой кихне близо нас, а същевременно сме пълни с бактерии.

Факт е, че в нас има 10 пъти повече бактериални клетки, отколкото човешки. Това казва Каролин Богач, микробиолог от университета в Айдахо. Не бързайте да се притеснявате обаче, повечето от тези бактерии са всъщност полезни. Всъщност, ние не бихме оцелели без тях.

Със сигурност сте чували, че чревните бактерии са много важни за поддържане на имунитета. Бактериите също така произвеждат химикали, които ни помагат да извличаме енергията и хранителните вещества от храната.

3. Фотоните изминават разстоянието от центъра на Слънцето до повърхността му за 40 000 години

Необходими са поне 40 хиляди години на един фотон, за да пропътува разстоянието от ядрото на Слънцето до неговата повърхност, но само 8 минути, за да стигне след това до Земята. Казваме поне, защото понякога стигат до няколко милиона години.

Любопитно: Ето колко дълго ще оцелеете на всяка планета в Слънчевата система

От ядрото до повърхността (696 хиляди километра), фотоните правят огромен брой скокове от атом на атом, биват абсорбирани и излъчвани наново. Свободно можем да кажем, че светлината, която днес достига до нас, е енергия създадена преди милиони години.

4. Големият бариерен риф е с дължина от над 2000 километра и е най-голямата жива структура на Земята

Големият бариерен риф е най-голямата система от коралови рифове и острови в света. Състои се от близо 3 хиляди отделни рифа и 900 острова, а площта му е около 344 хиляди кв.км. Намира се край североизточния бряг на Австралия.

Друг интересен факт за него е, че може да се види с просто око от Космоса. Си Ен Ен го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света.

5. Средностатистическият активен човек извървява около 216,262,500 стъпки в живота си

Средностатистическият активен човек прави около 7,500 крачки на ден. Ако сте от тези хора, и успеете да запазите този баланс, докато станете на 80 години, вие ще сте направили около 216,262,500 стъпки.

Пресмятайки, разстоянието, което бихте изминали със средна продължителност на живота 80 години, е 177 хиляди км. Това е еквивалента на 5 обиколки около Земята.

Вижте още: Как да бъдем в добра форма без да ходим на фитнес? Възможно ли е?