Бежова Права Кухня | Кухня МДФ Гланц | Filo

1
209
Добави коментар
dreamers
dreamers

Инструкция за експлоатация

Доброто състояние и функционалност зависи от начина на експлоатация и поддръжка. Кухни Фило са предназначени за ползване в домашни условия и са направени, така че да Ви служат безотказно много години. Съветите за експлоатация и поддръжка, са превантивна мярка и помощник в случай на нужда. Различни фактори като: вода, влага, пара, слънце, топлина, студ, мазнини, киселини, хранителни продукти, напитки, препарати за почистване, абразиви, кухненски прибори, електроуреди, човешка небрежност, причиняват в различа степен дефекти на кухнята, понякога непоправими. Ето как можете да се погрижите добре за своята кухня Фило:

1. Почиствайте и подсушавайте много добре Вашата кухня след употреба.

2. Когато е прекалено влажно и задушно в помещението е добре то да бъде проветрявано, а при новите жилища е препоръчително използването и на влагоуловител. Препоръчителната средна относителна влажност на въздуха е между 35% и 50%. Този диапазон осигурява най-добрия комфорт за семейството, като същевременно с това осигурява защита за дървените мебели, а кухнята Фило е именно това.

3. Когато използваме мивката, да го правим по-внимателно, не като в баня. Не допускайте която и да е повърхност, кант или връзка да „плува““ във вода. След приключване на работа подсушете добре поеърхностите.

4. Когато забележим / поне в началото трябва да бъдем по-наблюдателни / че сифона на мивката капе или тече , първо трябва да спрем да пускаме вода , второ да подсушим и да отстраним проблема преди отново да използваме кухненската мивка.

5. Когато миялната машина свърши програмата , да я отворим минимум след 2 часа и да подсушим от конденз плота от долната страна над уреда, а също и съседните страници.

6. Когато готвим да включим аспиратора и отворим прозореца, вратата на терасата или специалната клапа за приток на въздух отвън.

7. Когато извадим гореща тенджера, тиган, друг горещ съд или уред от котлона, да не го оставим директно върху работния плот от HPL или технически камък, а е необходимо да използваме подложна дъска.

8. Когато почистваме която и да е повърхност на кухнята, да използваме мека леко влажна кърпа с воден разтвор на течен сапун или подходящ препарат за почисване на мебели / не използвайте твърди предмети или абрази /.

9. Когато подсушаваме ,освен мека суха кърпа може да използваме и мека кухненска хартия.

10. Когато опръскаме вратите с мазнина да ги почистим след края на готвенето. 

11. Когато разлеем течност или изцапаме с хранителни продукти работния плот от технически камък, да не забрявяме , че е по- добре да подсушим и почистим по-бързо. Пресните петна се отстраняват много по-лесно и не оставят следи.

12. Когато ползваме, фритюрник, електрическа кана, тостер или подобни електроуреди, обилно изпускащи пара при работа, да не ги поставяме под окачените горни шкафове. Удачното място на котлона е под аспиратора.

13. Не използвайте нож и други режещи предмети директно върху плота използвайте подложка – дъска за рязане.

14. Когато механизъм или чекмедже започне да издава нехарактерен звук , по всяка вероятност е претоварено или товара е концентриран в единия край . Отстранете няколко предмета и подредете равномерно в кошницата или в чемеджето останалите.

Изтеглящ механизъм –  има полезен товар 25кг.

Изтеглящ бутилков механизъм – има полезен товар 25кг .

 

1. Окачването на горните модули е с носимост 25кг / модул с размер 720х900х320 и 2 средни рафта, тежи средно 25 – 30 кг / .Отчитайки коефициента на сигурност, полезния товар на рафт се редуцира до максимум 10 кг, за посочения размер.

2. Когато махаме цоклите и ъглите за почистване под кухнята ги закопчаваме в обратен ред.

3. При тъмни декори и гланцови повърхности , нека не забравяме че, следите от надраскване и петна личат повече.

4. Когато искате да почистите корпусите / ламинирано ПДЧ /, използвайте мека влажна кърпа, воден разтвор на течен сапун или препарат за почистване на стъкло. Не прекалявайте с търкането по ръбовете. 

5. Когато миете пода и имате крайни страници от ПДЧ , HPL или MDF стъпили на пода, не прекалявайте с водата, по възможност ги заобикаляйте, почистете на ръка и подсушете.

6. Когато в шкафа на мивката съхранявате различни препарати за почистване / избелване / ги дръжте надежно затворени . Изпаренията на по- агресивните от тях , причиняват корозия на спирателните кранчета, пробиват еталната оплетка на гъвкавите връзки, с последствия спукване и наводнение.

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОДДРЪЖКА НА НЯКОЙ КОМПОНЕНТИ

Няма специални изисквания за поддръжката на плотовете от HPL. Те не се полират или импрегнират. За да са в добър външен вид, подръжката на плотовете от HPL се свежда до добро почистване. В повечето случаи влажна кърпа с течен сапун е достатъчна за премахване на замърсяванията.

1. Леки замърсявания – се почисват със суха или влажна мека кърпа, гъба или кухненска хартия

2. Нормални замърсявания – петна от кафе , вино , мазнини др. се почистват с мека навлажнена кърпа във воден разтвор на течен сапун , прах за пране или препарат за миене на съдове .

Внимание

Спазвайте инструкциите за експлоатация описани по-горе – не поставяйте горещи съдове директно върху плота от HPL , не режете директно върху него , не допускайте връзките между плотовете и затвярящите кантове да плуват във вода , подсушавайте водобрана от долната страна на плота особено в зоната на мивката, над и от страни на миячната машина, не стъпвайте на тясните ивици около котлона и мивката, не почиствайте с абразиви.

Допълнителна информация

HPL слоя / твърдо кафяво фолио, под декоративния цветен слой / е с дебелина 0,6-0,8 мм има много висока твърдост и непопивност . Цвета на покритието се променя незабележимо, дори след 10 годишна употреба.

Врати с полиуретанов лак – гланц

Няма специални изисквания за поддръжката на вратите с лаково покритие. Лакираните врати сe почистват лесно , тъй като покритието е гладко , сравнително твърдо и цялостно – излято т.е. без прекъсване между повърхнини, кантове, ръбове. Блясъка на покритието е 100 % гланц, с огледален ефект и попивност клоняща към нула / важи за цяло, не нарушено покритие / Замърсяванията се отстраняват с воден разтвор на течен сапун, веро, прах за пране или препарати за почистване и обезмасляване на стъкло . Използвайте мека памучна кърпа.

Внимание

Не използвайте твърда кърпа / груб парцал /, гъба или абразив. Неподходящи препарати за почистване са съдържащите ацетон , амоняк и съединения, хлор , киселина.  При здраво лаково покритие, повишената и продължителна влажност в помещението не влияе на вратите.

Допълнителна информация

Лакираните врати на кухни Диалог са с полиуретанов лак с UW защита. Цвета на покритието се променя слабо през годините . Появата на следи от надраскване и отслабване на гланцовия ефект в следствие на експлоатацията на кухнята е нормално. С машинно или ръчно полиране блясъка на покритието се възтановява, а драскотините изчезнат . За целта се използват полир пасти. Препоръчително е да се прави в заводски условия.

Врати от ламинирано ПДЧ и ABS кант

Няма специални изисквания за поддръжката на тези врати . Не се полират и импрегнират. Имат гладка и грапава структура , която се почиства по един и същи начин. Замърсяванията се отстраняват с воден разтвор на течен сапун , веро , прах за пране или препарати за почистване и обезмасляване на стъкло. Използвайте мека памучна кърпа . Задължително подсушавайте .

Внимание

Не използвайте твърд / груб / плат, гъба или абразив. Неподходящи препарати за почистване са съдържащите ацетон , амоняк и съединения, хлор, киселина. Не прекалявайте с търкането по ръбовете и кантовете. Не излагайте на директна слънчева светлина и висока температура. Повишената и продължителна влажност в новите жилища, продължителните горещи изпарения от фурната, миялната машина и други уреди, могат да доведат до отлепване на канта, раздуване на ПДЧ-то и промяна цвета на ламината. Появата на следи от надраскване, в следствие на експлоатацията на кухнята е нормално. Не подлежи на възтановяване.

Допълнителна информация

Дебелината на ламината / в гр/м2 /, важен показател за качеството, е различно при всеки производител на плоскости. Състава на ПДЧ-то / плоскост от дървесни частици / също. Покритието с грапавата структура и дървесен декор, е по-твърдо, в сравнение с гладка структура и монохромен цвят. Износоустойчивостта в сравнение с HPL плотовете и стенни панели, е по -малка, затова материала се използва главно за врати и корпуси. ABS канта / акрилбутадиенстирол / е по-твърд от PVC канта / поливинилхлорид / . Вратите от ламинирано ПДЧ са уязвими по ръба , в зоната на слепване на плочата и канта. В заводски условия канта се лепи при 200 град. температура на лепилото. При ползване в домашни условия, е достатъчно да бъде изложен , на температура 80 градуса за 1-2 мин. за да се разлепи. Всяка течност попаднала на ръба на връзката – ПДЧ кант, прониква в дълбочина и раздува материала / независимо от качеството на слепване / . Цвета на покритието се променя слабо през годините.