4 природни средства срещу досадния пърхот

3
260
Добави коментар
seoslav
seoslav

4 природни средства срещу досадния пърхот

Когато функцията на мастните жлези се наруши, тогава се сблъскваме с появата на пърхот

Пърхотът е на пръв поглед безобиден проблем, който се възприема основно за козметичен, но той може да подскаже много за състоянието на организма. Препоръчително е да проверите как функционират задстомашната и щитовидната жлеза, както и да установите дали всичко е наред със стомаха и червата ви.

Като заподозрян за възникване на пърхота е и дефицитът на витамините от група В – В1, В6 и/или В2.

В козметичните магазини можете да си закупите качествени шампоани против пърхот.

А пък в природата съществуват някои средства, които биха могли да ви бъдат от полза в борбата с него:

Прополис

Екстрактът от прополис намира приложение в лечебните шампоани против пърхот. Подобни продукти са изключително подходящи в забързаното ежедневие. Те включват активни природни съставки, като същевременно осигуряват подхранване на косата, нормализират лющенето и подкрепят скалпа. Действието им при измиване е нежно и осигурява мекота, блясък и плътност на косъма.

Лимон и кокосово масло

Смесват се в пропорция 3:1. Маската се нанася в корените на косата и главата се покрива с кърпа. Желателно е да преспите с нея, а на сутринта да я измиете с шампоан против пърхот. Ако разполагате с време, може да подсилите ефекта и с енергичен масаж на скалпа.

Оцет

2-3 лъжички от оцета, по възможност ябълков, се разрежда с по-голямо количество дестилирана вода, поне няколко чаши. След това се разнася по цялата дължина на косата. Оставяте да действа през нощта и когато се събудите, изплаквате обилно и след това поставяте и шампоан. Когато не успявате да отделите толкова часове, може да прибягвате и до по-бърз вариант. Просто капнете оцета на косата си, а след това го отстранете първо с вода и после с козметичния продукт.

Кисело мляко

Заради полезните бактерии в него, стига да е домашно и с гарантиран произход, то е полезно не само за консумация, но и за косата. Сместа престоява около половин час на главата, а после пристъпвате към старателно измиване.

Бонус: Трик с аспирин 

Добавете към шампоана, който употребявате, 1-2 хапчета аспирин, стрит на фин прах. Когато нанесете пяната, изчакайте няколко минути, преди да продължите с почистването на косата. Салициловата киселина, която се съдържа в медикамента, спомага за справяне с досадния пърхот.

Специалистите съветват да промените и храненето си. То трябва да включва полезни минерали и витамини, както и да бъде ориентирано към богати на цинк продукти. Омега-3 мастните киселини също имат важна роля тук и не бива да бъдат подценявани. Рибата е основен източник на тях, но може да попълните липсите и чрез добавки.