Лазаня от тиквички със сирена

2
171
Добави коментар
stupid
stupid

Необходими продукти

6 средно големи тиквички
500 г консервирани белени домати
2 яйца
350 г сирене „Рикота“
350 г сирене „Моцарела“
100 г сирене „Пармезан“
60 мл зехтин екстра върджин
1 с. л. захар
1 скилидка чесън
½ ч. л. риган
½ ч. л. мащерка
2 с.л пресен босилек нарязан на ситно
100 г галета
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Това е ястие, което е пълно с вкусни и ароматни съставки и е подходящо както за обяд, така и за вечеря и със сигурност ще впечатли вашите гости. Процесът напомня на класическото приготвяне на лазаня, но в този вариант на лазаня липсва пастата и очевидно е и по-лека от класическата лазаня.

Тиквичките се измиват и се нарязват на филийки с дебелина около 4-5 мм. Намазняват се и се овкусяват със сол и черен пипер, след което се запичат на скара. 

Соса се приготвя като се загрява в тиган мазнина в която се запича за кратко нарязаната скилидка чесън, изсипват се белените домати, добавя се ригана, мащерката, захарта и сол и черен пипер на вкус. Готвят се за около 15 минути, слага се босилекът и се отстранява от огъня.

В купа се смесват рикотата, яйцата и половината пармезан. Моцарела се нарязана на тънки кръгчета.

Намазва се тавата за печене с зехтин и се поръсва с галета. Отгоре се композира лазанята. Подрежда се слой тиквички върху цялото дъно на тавата и след това върху него се разпределя половината от сместа с рикотата, отгоре се подреждат резенчета моцарела и се покрива с доматен сос. Отгоре се подрежда втори пласт тиквички, покрива се със останалата част от сместа с рикота. Завършва се с доматен сос, моцарела, пармезан и галета за да се получи хрупкава коричка. 

Пече се на 200 градуса за около 40 минути, а когато стане златисто кафява се изважда и се оставя леко да се охлади преди да се сервира.