7 интериорни съвета за организация на пералното помещение у дома

5
1549
Добави коментар
Dysign
Dysign

Един често срещан проблем на всяка практична домакиня е как да създаде организация на пералното помещение у дома си. В него трябва да се наместят бойлер, пералня, сушилня, уреди за почистване на дома, препарати, дъски за гладене, кофи, легени…Списъкът е безкраен, но дори да нямате перално помещение, не се притеснявайте – и един гардероб в някой ъгъл може да свърши полезна работа. И така, откъде да започнем?

Предварително планиране на пералното помещение

Преценете разположението на ВОДОПРОВОДНИТЕ ИЗВОДИ, и ако се налага – коригирайте ги спрямо местата на пералнята, сушилнята и бойлера. Не забравяйте да оставите лесен достъп до кранчетата за пускане и спиране на водата, както и до водомерите.

Внимателно съобразете местата на електрическите КОНТАКТИ. Нека те да са в близост до електроуредите, но в никакъв случай да не са на нивото на пода, за да се избегне вероятността от токов удар при наводнение от пералнята. Също не е добра идея да ги сложите така, че щом веднъж включите уреда и го наместите, после да не можете да ги достигнете, за да ги изключите.

Помислете и за ОСВЕТЛЕНИЕТО в пералното помещение – дали ще е стенно или таванно, колко на брой ще са крушките и колко ще са силни. Идеалният случай би бил пералното ви помещение да е голямо и просторно, както и да има прозорец с много естествена светлина, но малко хора имат този късмет. В масовия случай този тип помещения са вътрешни, без прозорци, малки и тесни. Ако ще правите шкафове с височина до тавана, бъдете сигурни, че вратите им няма да си пречат с осветителните тела.

Добрата ВЕНТИЛАЦИЯ е много важна, особено ако сте предвидили сушилня в пералното помещение. Достъпът на свеж въздух и редовното проветряване ще поддържат мястото чисто и без неприятни миризми. По време на работа сушилнята отделя доста топлина и ако в помещението стане влажно и задушно, това ще причини развитие на мухъл. Ако ще я поставяте в гардероб, пробийте няколко отвора в плоскостите на гардероба, които да не се виждат и ги затворете с малка решетка против насекоми. Така ще бъдете сигурни, че ще влиза въздух и топлината ще има откъде да излиза.

Настилки и цветове в пералното помещение

Най-практичната НАСТИЛКА на пода на пералното помещение би била теракота или гранитогрес. В случай на разлив от пералнята, плочките няма нито да се надуят като ламината, нито да подгизнат като линолеума. Задължително обаче направете хидроизолация на пода на пералното помещение – в противен случай водата би могла да проникне през фугите на плочките и да ви причини проблеми със съседите. Не забравяйте и противовибрационната подложка под пералнята – тя ще обере голяма част от вибрациите и шума при центрофугиране. Съседите отново ще ви бъдат благодарни за това.

ЦВЕТОВЕТЕ на стените зависят изцяло от вашия вкус и предпочитания, но все пак съобразете се с общата осветеност на пералното помещение. Ако то е вътрешно и без прозорци, по-добре го боядисайте в бяло или екрю. Ако сте предвидили добро осветление, може да си позволите и светли нюанси на цветовете, които сте използвали в останалите стаи. В случай, че сте от късметлиите с прозорци на пералното помещение, действайте смело с цветовата гама.

Организация на пералното помещение и декорация

Ако има място, може да разделите пералнята от сушилнята посредством шкаф със същата височина и чекмеджета. Тяхното лесно изтегляне ще ви позволи да имате удобен достъп до праха за пране и различните домакински препарати.

Може мястото да позволява само пералнята и сушилнята да бъдат една до друга, но при всички случаи е по-добре да имате два отделни уреда вместо един комбиниран. Обединете пространството над тях с един общ плот, който да използвате като работно пространство. На него можете да разпределяте дрехи, да държите ютия, 1-2 кошници за чисти хавлиени кърпи. Поставете и стъклен буркан с ароматизирани цветя, керамична саксия със зеленина или друга декорация. Не се притеснявайте от вибрациите при центрофугиране – плотът ще изолира електроуредите от всичко, което е поставено върху него.

Дали ще сложите открити рафтчета или шкафчета с вратички над плота, е решение според вашия вкус. Старайте се обаче тяхната дълбочина да е наполовина на работния плот, за да не се получава захлупване. Ако рафтовете са открити, подредете красиви текстилни кутии, в които да съхранявате козметика, салфетки и всякакви други полезни неща. Не забравяйте да разположите често използваните предмети на по – долните рафтове.

На съседната стена монтирайте бойлера, а под него поставете два или повече коша за мръсни дрехи, в които да сортирате прането по цвят или предназначение. Хубаво е да са текстилни, за да можете да ги перете и прибирате, ако не ви трябват. В зависимост от това с колко място разполагате на тази стена, както и от начина, по който е монтиран бойлера, можете да добавите шкаф, в който да скриете кофите, метлите и бърсалките за под. Дъската за гладене, както и прахосмукачката също могат да намерят мястото си в него.

Ако вашето перално помещение е по-скоро тясно или представлява висок гардероб, организирайте пералнята и сушилнята да бъдат една над друга. Монтирайте бойлера в съседство, а под него добавете коша за пране и дъската за гладене. Не оставяйте метлите, бърсалките и легените на показ – ако нямате възможност за шкаф по поръчка, и зад красива завеса бихте могли да ги скриете.

Поддръжка на пералното помещение

Добрата поддръжка на едно правилно организирано перално помещение, е минимална. Тя се състои повече в честото му почистване и проветряване, както и в направата на хубава декорация за него. Не пренебрегвайте красивите и добре подбрани аксесоари за това място, все пак вие ще влизате по няколко пъти на ден в това помещение. Важно е там да ви бъде също толкова приятно, колкото и в любимата ви дневна, например. Успех в планирането и организацията на пералното помещение, а ние се надяваме да сме ви били поне малко полезни с нашите съвети.