Емоционалната интелигентност – основна личностна черта на лидера

2
245
Добави коментар
eventA
eventA

Първата международна конференция по Емоционална интелигентност в София ще представи водещи имена в психологията и научни подходи, които са приложими в израстването на бизнес лидерите

На 15-ти април в София започва Седмицата по Емоционална интелигентност. Събитията включени в нея – Първа международна конференция и сертификационно обучение се организират за първи път в България. Те ще представят научния подход към тази сфера на психологията и нейното приложение в бизнеса. Организатор на събитията е Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност в България и лично нейния основател – д-р Антонина Кардашева, д.пс.н.

Темата за умението да управляваме емоциите си, като важен фактор за изграждане на устойчив бизнес модел на поведение се очертава като все по-актуална в стратегическото лидерско развитие. Различни изследвания показват значението на Емоционалната интелигентност като отличителна личностна черта на лидерите. Значимо е и мястото ѝ като водещ компонент при работа с хора и развитие на екипи. Самосъзнанието, знанието и умението да се управляват предизвикателствата в конфликтна ситуация са най-добрия стандарт и ефективен инструмент на съвременната бизнес среда. Нашата самооценка и самоуважение зависи от нивото на Емоционалната ни интелигентност. Самоуважението е увереност в личния успех, убеденост в качеството на личните постижения, добро самочувствие и позитивна оценка за себе си. То е много важна характеристика от личността на мениджъра и лидера, и ролята, която той изпълнява в своята бизнес среда.

Авторът на Теорията на Емоционалната интелигентност като личностна черта проф. Константин В. Петридес ще се включи със специална онлайн лекция в програмата на Конференцията. Той е основател на Лондонската психометрична лаборатория и професор по психология и психометрия в University College London (UCL). Неговите Въпросници за изследване на Емоционалната интелигентност като личностна черта (TEIQue) се използват в цял свят за приложни и научни изследвания.

„Емоционална интелигентност е  отличителен белег и е личностно качество на индивида. Тя има решаващо значение за успеха, както вътрешен (психологически), така и външен (във външния свят).“ – анонсира своята тема на Конференцията проф. Пертидес.

Емоционалната интелигентност в стратегическото лидерство ще разгледа в своята лекция проф. Мария Радославова – в специално онлайн включване от САЩ. Лектор в Катедрата по Мениджмънт в Бизнес колежа към Калифорнийския университет на Сан Франциско, тя е автор на книгите „Психологически механизми на възникване и функции на удовлетвореност от труда“ и „Психичното въздействие на ръководителя върху сътрудниците в организацията“.

„Трите компонента на Емоционалната интелигентност могат да бъдат мощни движещи сили за използване на различни комуникационни умения в хоризонталното и вертикалното взаимодействие на мениджърите с членовете на организацията и с партньорските организации. Като цяло мениджърите на организации, които притежават висока Емоционална интелигентност намират много възможности да общуват положително и да помагат на служителите си да развият нагласи за постижения, да научават нови неща, да израстват и да ги мотивират да допринесат за успеха на организацията.“ – сподели в интервю за предстоящата Конференция в София проф. Радославова.

Седмицата по Емоционална интелигентност включва Международна Конференция, която ще се проведе в хотел Новотел на 15-ти май и сертификационно професионално обучение на две нива в периода от 16 до 18 април с водещ д-р Джон Пелитери – президент на Международното общество по емоционална интелигентност, Ню Йорк, САЩ. Програмата на обучението ще предостави на участниците експертно знание по емпирично-базирани резултати за емоционална интелигентност, ефективни стратегии и умения в прилагането й във всички сфери на социалния живот. Сертификатите ще дадат легитимност и възможност на участниците да развият и прилагат знания по емоционална интелигентност в разнообразна работна среда и условия.

Партньори в Седмицата на емоционалната интелигентност са Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), Фондация „Дарби“, STOOS, Българската асоциация за тренинг и развитие (БАТР), Консултантската компания за развитие на човешките ресурси „Заедно“, Американски университет в България, Югозападен Университет „Св. Неофит Рилски“, Нов Български Университет, Институт за социална и емоционална интелигентност, платформата YOUth TALENTs и Българската младежка спортна асоциация.

Пълната програма и регистрацията за участие са на сайта  http://www.foundation-ei.com/