In memoriam: Явор Захариев (1980-2019)

2
654
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Фронтменът на „Гравити ко.“ почина броени дни преди да навърши 39 години. Да си припомним десетина от най-известните песни с неговите вокали (видео)

Фенове и приятели на „Гравити ко.“ не спират да коментират в социалните мрежи тъжната вест за смъртта на техния вокалист и съосновател Явор Захариев. Той почина на 5 април, броени дни преди да навърши 40 – и на същата дата, на която преди 25 години си отиде и фронтменът на „Нирвана“ Кърт Кобейн.

Захариев постъпи в болница с опасност за живота на 3 април, след като беше намерен в безпомощно състояние и окървавен в дома си в столичния кв. Лозенец, а концертът на групата в клуб „Терминал 1“ същата вечер беше отменен.

Една от емблематичните групи от новото рокпоколение, те изгряха в началото на новото хилядолетие и бързо нашумяха не само у нас, но и зад граница. За успеха им допринасяше и певецът, който имаше разпознаваем глас и отлично английско произношение.

Сега медиите припомнят дългогодишната му битка с наркотиците, заради които в неговите изяви с „Гравити ко.“ имаше дълги паузи. Роден на 22 април 1980 г., той основава инди/електро групата в края на 90-те с Петър Съмналиев (клавишни), китариста Ивайло Чалъков и барабаниста Стефан Попов.

Няколко години по-късно се разделят заради неговите здравословни проблеми, а колегите му си намират нов вокалист – но без него не е същото. Събират се повторно през 2010-а и отново – в началото на миналата година, когато се завърнаха и на сцена. 

Заедно стигнаха до ефира на MTV и чужди радиостанции, като издадоха четири албума: U (2002), Instinct (2004), Mixedup (2006) и Lost Satellite (2012). Още през 2002-ра печелят наградата на музикалната телевизия ММ за дебют, а пет години по-късно вече са група на десетилетието.

Сред най-популярните им песни са първите сингли Away и Mr. No One, Empty World (с приз от ММ и за клипа, режисиран от Валери Милев), E-O, Time, What I Want, Wings, Paper Trails и Jack In The Box.

Изпълняваха и свой кавър на класическата балада Ain’t No Sunshine (1971) на Бил Уидърс, а сред соловите изяви на Явор е композицията на диджей Диан Соло от „Дийп зоун проджект“ Rise Again.