Бумът на кърлежи започна – стават още по-опасни: как да се предпазим от кръвопийците!

8
493
Добави коментар
teamkreo
teamkreo

Хората се радват на пролетта и затоплянето, а с тях обаче идват и кърлежите. Всяка година тези кръвопийци стават все по-активни и по-опасни.

Кърлежите са станали носители на нови патогени и болести.

Всяка година се разраства списъкът от болести, които се предават с ухапвания от кърлежи.

Частичен списък е енцефалит, борелиоза, коремен тиф, лаймска болест и петниста треска. Причинителите на тези заболявания се срещат в слюнката на насекомите, така че е невъзможно да се определи носителят на инфекцията с просто око, казват лекарите.

В същото време кърлежите мутират и се адаптират към условията на околната среда всяка година, точно както патогенните бактерии и вируси, които предават.

Освен физическите бариери за кърлежи – стегнати дрехи и затворени обувки има и препарати, които предотвратяват неприятните ухапвания от кърлежи, преносители на болести като: менингит и други. 

Ако планирате разходки из планината или пикник на някоя поляна, задължително нанесете препарат/репелент върху дрехите си, обувките, палатката, туристическия стол и т. н., като следвате инструкциите указани на опаковката.

Като естествено предпазно средство добавете малко етерично масло върху лепяща лента или ролката за почистване на дрехи, дори и ако решите само да покарате велосипед. Пръскането на дрехите с етеричното масло или втриването му в кожата ще ви помогне да отблъснете от себе си кърлежите, които ви дебнат наоколо. 

Ето кои масла може да използвате

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт е особено ефикасно. То има бактерицидно, дезинфекциращо, имуностимулиращо действие и пази ефикасно от насекоми. Нанасяйте от него върху кожата с леки масажни движения.

Лавандула Най-изненадващо е, че ние обожаваме аромата на лавандулата, а кърлежите не го търпят. 

Джоджен Това етерично масло е токсично за насекомите и е ефективен природен репелент!

Лимонена трева Маслото от лимонена трева се извлича от тропическото растение лимонена трева. То има ярко изразен цитрусов аромат и е естествено средство за защита от бълхи и кърлежи.

Лимон Лимоненото етерично масло съдържа специфично съединение. Тази смес се счита за особено ефективна в борбата срещу бълхи и други насекоми.   Може да прибавите до десетина капки от едно или повече от маслата към 50 мл. лосион за тяло и да се намажете с него старателно преди излета в гората.