Коляно на бегача

3
241
Добави коментар
amedica
amedica

Случва ли ви се да усещате ли болка в коляното в областта зад или около капачето, която се изостря при бягане, ходене, изкачване и слизане по стълби или продължително седене? Ако отговорът е ДА, то тогава вероятно страдате от пателофеморален болков синдром или по известен като “коляно на бегача”.

Това е един от най-честите синдроми свързани с болка в капачката на коляното при спортисти, планинари и като цяло хора водещи активен начин на живот. Този тип травма се свързва с прекомерни, повтарящи се, еднообразни движения в коленете, които оказват многократен стрес върху коляното.

Други фактори, които могат да допринесат за болка в областта на капачката са: рязка промяна в продължителността и интензивността на тренировките, използване на неподходяща техника на спортуване или неподходящи обувки.

Като основна причина за появата на „коляно на бегача“ се счита мускуления дисбаланс или мускулната  слабост в четириглавия мускул на бедрото. Този мускул се състои от 4 глави, които преминават в общо сухожилие обхващащо капачето и се залавя за грапавината на големия пищял.

Мускулен дисбаланс на четириглавия бедрен мускул причинява неравномерното теглене на главите, което води до изместване на капачката, като така се създава допълнително триене и натиск между нея и бедрената кост. В резултат на тези сили се травматизира хрущялната повърхност под пателата (капачката), което води до дразнене, възпаление и хондромалация (размекване на хрущяла).

 

Най-честите симптоми на пателофемуралния синдром са:

    Болки в предната част на коляното, около и зад капачката    Болезненост по вътрешния ръб на капачката    Оток след натоварване (в някои случаи)    Засилване на болката при ходене под наклон хълмове или изкачване и слизане на стълби    Възможна поява на пукане или прещракване при движение на колянното капаче    Болезненост и схващане след продължително седнало положение

 

В повечето случаи лечението се състои в почивка и  рехабилитация, която има цел да заздрави четириглавия мускул и да балансира тегленето на главите му. Използват се различни упражнения с цел удължаване на скъсените и засилване на слабите мускули.

За облекчаване на болката и като допълнение към рехабилитационната програма могат да се използват специално разработени ортопедични наколенки.                                           

 

Целта и е да фиксира и стабилизира капачката при движение, като така се избягва неправилното движение и триене, което води до облекчаване на болката.