Историческо събитие: учени заснеха първата снимка на черна дупка!

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това е първата в историята на човечеството истинска снимка на черна дупка! Photo credit : EHT

10 април 2019 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. След дълго чакане, постижението е най-накрая факт: астрономи за пръв път успяха да заснемат черна дупка! 

Разбира се, ако трябва да сме коректни, снимката не е направена във видимия диапазон на електромагнитния спектър (т.е. не изглежда както би го видяло човешкото око), а в радиовълновия диапазон. Множество радиотелескопи могат да бъдат обединени в рамките на един голям виртуален телескоп, който има разделителна способност, надхвърляща многократно тази на индивидуалните телескопи. Терминът, който се използва в науката, е „астрономическа интерферометрия“. В случая са използвани общо осем радиотелескопа в рамките на инициативата Event Horizon Telescope (EHT). 

Получената снимка е на свръхмасивната черна дупка, намираща се в сърцето на галактиката M87. Ореолът, който виждате, представлява радиовълновото лъчение от попадащия в черната дупка нагорещен газ. А самата празнина в центъра е породена от изкривяването на електромагнитното лъчение вследствие на мощната гравитация на черната дупка. 

Разстоянието между галактиката M87, където се намира този същински Маелстрьом, и нашата Слънчева система възлиза на 53 милиона светлинни години.

Източник : ESO

Линк към текста на научната статия, публикувана в сайта на списание The Astrophysical Research Letters

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/