Здравеопазването – еволюцията на едно общество

3
169
Добави коментар
Achkata
Achkata

За мен здравната система в едно общество е сигнал за неговата еволюция. В България често сме недоволни от всичко, а от здравната система – в особено големи размери. Непрекъснато чуваме твърдения, че през миналия политически режим, тя е функционирала много по-ефективно, без обаче да се отчита фактът, че тогава не е било възможно да изберете специалиста, при когото да отидете, а сте били задължени да посетите този, който отговаря за вашия район. И това е само един прост пример за това, че в момента здравната система в България е на по-високо ниво от миналото. Според мен има много какво още да се желае, за да стане тя идеално, но със сигурност се наблюдава градация в лекарските услуги и в болничните условия. За подобряването на сградите и оборудването в здравни заведения в София, Столична община разчита на помощта на средствата от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) с председател на Съвета за управление Орлин Алексиев.

За да бъде едно здравно заведение на ниво обаче, освен високия професионализъм на хората, които работят там,  трябва да отговаря и на определени изисквания. То трябва да бъде с непрекъснато поддържана материална база, като се осигурява необходимата апаратура за диагностика и лечение, а също така трябва да отговаря на определени санитарно-хигиенни изисквания и състояние на сградния фонд.

И понеже основният източник на финансиране на болниците са договорите с НЗОК по клинични пътеки и договорите със съответните общини за лечебна дейност, а в стойността на клиничните пътеки не са предвидени средства за капиталови разходи и текущи ремонти, всяка община се старае да поддържа сградния фонд и материалната база на лечебните заведения по различен начин.

В Националните рамкови договори се залагат изисквания за работа по клинични пътеки – минимум медицинско оборудване за осъществяване на лечебната дейност. Предвид изискванията за санитарно-хигиенно състояние на помещенията  е задължително да бъдат заделяни средства за основни ремонти и доставка на медицинска техника и оборудване, съгласно утвърдените от Министерството на здравеопазването критерии и показатели. Същевременно за работещите в София лечебни заведения с държавно и частно участие е необходимо добро оборудване за постигане на адекватно и съвременно лечение.

Със средства от СОПФ за период 2015-2018 година са финансирани 41 обекта от столичното здравеопазване на обща стойност 8,9 млн. лева. От тях с 1,2 млн. лева е закупена апаратура, с 5,8 млн. лева – друго медицинско оборудване, а с 1,86 млн. лева са извършени строително-монтажни дейности. Средствата са разпределени в три неформални групи – акушеро-гинекологични болници, многопрофилни болници и диспансери и диагностично-консултативни центрове, медицински центрове и здравни служби по населени места, поясни Орлин Алексиев.