Да управляваме документите си електронно – мисия възможна

2
192
Добави коментар
Vesna_jo
Vesna_jo

В днешно време правим почти всичко дигитално – комуникираме, намираме информация само с няколко клика на мобилните си телефони, пазаруваме дрехи, обувки и разнообразни други стоки, наблюдаваме банковите си сметки и правим различни преводи, но управлението на административните услуги, като че ли малко изоставаха в тази насока.

Защо е важно да можем да управляваме електронно документите си?

На първо място електронното управление спестява време. Време в придвижване до съответната институция, чакане на опашки и преминаването през всички бюрократични звена, през които трябва да минат документите ви според съответната процедура. Понякога може да е  а друг път  невъзможно за изпълнение, поради липсата на физическото време да се осъществи.

На второ място, поставям отново времето и удобството. Много по-лесно е да потърсите на онлайн страницата на съответната институция, какви документи трябва да подготвите за съответната услуга. Много по-лесно е да можете да видите образец на попълнените формуляри онлайн, от удобството и спокойствието на дома си например, без да сте притискани от времето и  хората, които чакат зад вас. Много по-лесно е да можете да подадете тези документи онлайн, защото  системата ще ви посочи  ако имате грешка в някой от формулярите и той ще бъде автоматично отхвърлен, без да е необходимо да се разкарвате до определеното учреждение.

За да осигури подобрението на този тип услуги в София, Столична община разчита на финансова помощ от Специализирания общински приватизационен фонд. Това заяви председателят на Съвета за управлението му – Орлин Алексиев в интервю за новинарско издание.

Тъй като електронното управление в България се осъществява при бюджетен дефицит и не добре организирана информационна структура. Затова по инициатива на Кмета на СО – г-жа Фандъкова се предприеха действия за осигуряване на целево финансиране за преодоляване на изоставането.

СОПФ е осигурил 800 хил. лева за дейности по подобряване електронното управление в СО – закупуване на хардуер и софтуер за дирекция „Информационно обслужване и технологии“, с което се постига качествено подобряване на общинския хардуер (със сървъри, крайни устройства, модеми и др). Предоставени са и допълнително средства за софтуерно оборудване на общински администрации, допълни още Орлин Алексиев.

Да управляваме документите си електронно – мисия възможна

Rate this post

Google+ Comments

Trackback URL

Orlin Aleksiev, Orlin Alexiev, администрация, бюрокрация, дигитални комуникации, електронни документи, електронно управление, Орлин Алексиев, СОПФ, София, Столична община