България пак е на върха

5
241
Добави коментар

  Една велика нация

Не, не става въпрос за националния отбор по футбол! Те навярно са в някоя чалготека и се „утешават“ под звуците на кръчмарските певачки и танцьорки, кълчещи голи тела. Два мача разочарование и дузина контузени футболисти. Толкова за професионализма на българските ритни-топковци!

Следващите редове по-скоро искам да обърна внимание на хора, които с много труд през годините са успели да спечелят златни медали за България. Те го правят за чест и любов към спорта, защото за съжаление в страната ни няма справедливи почести и стимули, както и спортни бази за пълноценни тренировки.

България дебютира при щангите през `56 година в Мелбърн. Тогава великия Иван Абаджиев е седми, а Иван Василев пети. Първия медал за страната ни печели Нораир Нурикян през `72 година в Мюнхен. Иначе през годините сме имали не малко медалисти и определено сме водеща сила в този спорт. При нас блестят имена като: Величко Чолаков, Милен Добрев, Алан Цагаев, Георги Марков, Гълъбин Боевски, Йото Йотов, Николай Пешалов, Янко Русев и др.

Божидар Андреев е само на 21 години. Той е шампион при младежите в Нанджин през 2014 година. Сега успя да спечели златен медал по време на Европейското първенство по вдигане на тежести в Грузия в категория 73кг. с двубой от 345кг. С този медал Божидар съживи успехите на страната ни след няколко години затишие и редица скандали. Мога само да му пожелая да продължава все така да „мачка“ конкуренцията. Надявам се да не ни завидят отново обичайните заподозрени и да съсипят кариерата на това момче!

Другия повод за национална гордост идва отново от момичетата по художествена гимнастика. Българската Федерация по Художествена Гимнастика започва да съществува самостоятелно през 16 март 1964 година. Като първа специалистка е назначена Лиляна Цветкова. 12 години лед това БФХГ започва една превъзходна поредица, когато начело като треньор е била Нешка Робева. Именно в периода 1976-1999 година гимнастичките ни са си спечелили прозвището „Златните момичета“. Това е така, защото през всичките тези години донасят поредица от златни медали в световни и европейски състезания.

И ето сега България завоюва златен медал на световната купа по художествена гимнастика в италианския град Пезаро със съчетанието с три обръча и два чифта бухалки. Момичетата на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс се представиха без грешка и бяха оценени с 25,750 точки, от които 19 точки за трудност (най-високата от всички финалисти).Зад нас останаха Украйна с 25.100 точки и Израел с 24.450 точки. На това първенство в Пезаро имаме и сребърен медал при многобоя.

Не знам за вас, но аз съм много радостен и горд с всяко едно отличие за нашата страна. Не толкова от факта, че ще се чуе нещо за България, а просто го наречете съпричастност към положения труд на състезатели и треньори. Те оставят по-голямата си част от личното време, здравето ако щете го наречете в тренировки.

Снимки: bnt.bg, EPA БГНЕС, pixabay.com