Хеликоптери и водолази ще търсят още наркотици в Черно море

1
138
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Откритият кокаин край Шабла е можело да се пласира за над 71 млн. лв.

Акцията по издирването на наркотици в Черно море у нас продължава. Хеликоптери на военно министерство и „Гранична полиция“ се включват в търсенето на още дрога. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на открити 169 кг. кокаин край Шабла. Отделно ще се включат и водолази, тъй като са открити и няколко празни спасителни жилетки. Това дава основание да има съмнения, че част от опакованите пакети с наркотици са останали в морете.

„По разпореждане на министър-председателя в издирването се включили и хеликоптери на министерството на отбраната и „Гранична полиция”. Те ще извършат облитане на района, защото не сме сигурни, че това, количество, което сме извадили при нас, е цялото“, обясни той.

Главният секретар уточни, че не е ясно дали откритата дрога е била предназначена само за Румъния или и за пазара на България. Не е ясно дали има замесени български граждани. Предполага се, че става въпрос за международен трафик от Южна Америка.

До акцията се стига, след като в Румъния миналия месец биват открити големи количества наркотици – в единия случай е заловен 1 тон, а в другия 200 кг. На тяхната брегова линия са открити различни количества наркотици. Така се стига до организация и засилване на наблюденията на нашата брегова линия. Наряд на „Гранична полиция“ е открила и 6-те сака със специфично опакованите пакети.

Ако откритото количество кокаин край Шабла е бил пласиран на пазара, е можело да бъде продаден за над 71 млн. лв. Това съобщи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който съобщи и цените, на които се търгува този вид дрога у нас.

Цените в България са следните:

На едро 1 кг. се продава за 80 хил. лв.

На дребно един грам се продава за 140 лв.

Така откритите 169 кг. биха се продали за 13 600 000 лв. на едро. На дребно цената им стига 23 800 000 лв. Подобно качество дрога обаче не се пласира в такава концентрация, а се размесва 1:3. Така на пазара реално откритата дрога може да се продаде за 71 400 000 лв.

Българските власти посочиха, че концентрацията на открития наркотик е изключително висока. Това го прави много опасен за употреба. Призовават хората да са много внимателни, ако открият пакети с дрога и да сигнализират МВР.

 

 

https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/helikopteri-i-vodolazi-shte-tarsyat-oshte-narkotitsi-v-cherno-more/