КЗП: Покупките директно от производителя крият повече рискове за потребителя

1
157
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Покупките директно от производителя извън магазините крият повече рискове за потребителя”, това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР – Шумен. Той препоръча хората да се въздържат от такива покупки, особено когато става дума за хранителни стоки.

”В магазините имате гаранция. Респективно – ако нещо не е наред, могат да се вземат мерки. Когато говорим за нерегламентирано предлагане, особено на хранителни продукти или напитки, рисковете са много по-големи и невинаги може да се установи всичко така, както бихме могли да го направим, когато става въпрос за пазаруване в търговските обекти”, обясни Маргаритов и предупреди, че всяка стока може да бъде потенциално опасна.

”Най-различни са продуктовите групи стоки – детски играчки, облекла, предмети. Ако не отговарят на въведените стандарти, биха могли да представляват риск за здравето и живота на хората, по-често – за децата”, коментира Маргаритов. 

„Когато гражданите попаднат на опасна стока, трябва да сезират съответните органи, защото тази стока може да е разпространена вече на пазара и по този начин рисковете съществуват, независимо, че конкретният потребител я е идентифицирал и няма да я използва“, обърна внимание той.

Маргаритов информира, че потребителите имат право да получат обратно платеното за такива опасни стоки, когато бъдат конфискувани и забранени.