История на сенките за очи

1
127
Добави коментар
kozmetikata
kozmetikata

История на сенките за очи

Сенките за очи за важна част от ежедневието на всяка дама. С тях очите се подчертават, добавя се дълбочина на погледа и изглеждаме по-красиви. В хода на историята много цивилизации използват сенките за очи като важна част от тяхната мода и религия, създавайки безброй видове цветове и текстури. Първото доказателство за съществуването на сенките за очи е преди 12 хиляди години в Древен Египет, където са използвали известна субстанция, наречена kohl (направена от олово, окислена мед, охра, пепел, малахит, смачкан антимон, изгорени бадеми и хрисокола руда). Те са ги използвали освен като средство за подобряване на външния си вид, но и като лекарствено средство за намаляване на инфекциите и отблясъците. Освен това сенките за очи, както и много други египетски козметични продукти са част от религиозни церемонии и от ежедневния религиозен живот. В Месопотамия, преди около 5 хиляди години, може да се намери друг вид древен лайнер за очи. Там жените са стривали полускъпоценни камъни за да украсят устните и очите си.

В древна Гърция и Рим сенките за очи са били използвани като средство за красота. Луксозните и скъпи сенки от далечни царства като Вавилон и Индия не са били достъпни за цялото население, а само жените и мъжете от висшата класа са разполагали със средства, за да се сдобият с тях. Римляните също създават свои собствени версии на сенки за очи, с рецепти, които включват билки, натрошени минерали, сухи цветя, животински източници и кристализирани бои от растенията.

Съвременната версия на сенките за очи е родена в началото на 20-ти век, по време на модната революция от 20-те години. От този момент нататък, сенките за очи са важна част от световната мода.

Kozmetikata.com