Старосел и Хисаря

1
215
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Хисаря

Хисаря е град, разположен в Южна България. Градът се намира в централната част на страната, на южните склонове на Средна гора. Климатът в града попада в преходно-континенталната климатична зона, като се характеризира с топла и мека зима и горещо лято. Надморската височина на града е 346 метра. Населението му наброява над 7 хил. души. Градът е известен със своите минерални извори.
Градът има дългогодишна история; счита се, че мястото на сегашния град е било обитавано още през V-VI в. пр. Хр.  След това градът е бил владение на траки, римляни и т.н. Най-интересните места в града, привличащи туристите са именно постройките, запазили се от Римско време.
Забележителности в града са Крепостната стена, която е изградена в края на III век, дълга 2327 метра и на места е запазила автентичната си височина от 11 метра. Южната крепостна порта е един от символите на град Хисаря. Това е била и главната порта на римския град Диоклецианополис, като оттам е излизал пътят за Пловдив. В града има също запазени Римски амфитеатър, терми, гробница и други. Някои от забележителностите в Хисаря, които не са пряко свързани с Римския период са  Раннохристиянската базилика, датираща от периода IV-V век. Археологическият музей също е една интересна атракция за туристите; там може да се види постоянна археологическа експозиция от 4276 единици. Освен културно-историческите забележителности, Хисаря е известен със своите минерални извори, чиято вода се смята за лечебна. Може би един от най-известните извори е Момина сълза; температурата на водата на този извор е 42 градуса и се смята, че лекува язва, гастрит, артрит и други подобни заболявания. Другият по-известен извор е Момина баня; неговата температура пък е 47 градуса и се смята, че водата му е полезна при бъбречни заболявания. Хисаря е един град, който впечатлява със своите исторически забележителности и със сигурност привлича хората с лечебните си минерални извори.