Porsche Cayenne E1, казват, че може и с газови инжекциони

4
142
Добави коментар

Porsche Cayenne E1, казват, че може и с газови инжекциони да се движи

Във поредната серия ( в различни блогове по сайтове ), Газ Сервиз нет, представя автомобил, който можете да си вземете втора употреба. Като наблягаме на плюсове, минуси, кои мотори стават, кои не, разходи и “тЕй“ нататък. В случая ще четете за не толкова младия, но и не толкова стария Porsche Cayenne E1. Модела се произвежда от 2002-ра до 2010-та година, това е първия продукт на Порше с който рискуваха много. Освен това е и първия офроуд автомобил, представен от 50-те насам, когато са имали Super и Junior. Освен че е първият им джип, е и първия в който прилагат много нови технологии, различни освен за тях и съществото им на производство, но и някои са нововъведения в глобален мащаб. А да не говорим, че това е и първото четириврато порше, като и за пръв път в световен мащаб е събрано полезното, извън пътя заедно със спорта.

Докато едно време в началото на продажбите им до към 2006-та бяха само за баровци, но още едно десетилетие по-късно вече ги има навсякъде, особено в България и са си почти ежедневни автомобили.. Хмм защо ли ?! Ами, защо, защото имат и евтини варианти, които са достъпни и не толкова кожодерски за обслужване, като изключим факта ,че един фар втора употреба е около 2000 лв., де, но той не е консуматив. 😀 В момента цените варират от около 11 000 до 30 000, според модификацията и годината разбира се. Ами че… за 11 000 Porsche, е повече от супер, с 3 000 повече от Golf 5 😀

Визията до някъде е запазена от класическите им спортни модели, като е ..нали малко подуто порше, защото си е голямко. Малко е била странна за възприемане в началото, но все пак за да набере такава огромна скорост в продажбите, явно се е харесала в последствие. Тук ще вметна нещо към визията. Добре е да си знаете, че фаровете им са често обект на кражба, защото се свалят лесно за няколко минутки. Има варианти, които по-късно навлизат и в момента повечето ги знаят, как да ги закрепят по-добре за да ги спасите от злата напаст. Но ние за всеки случай предупреждаваме да се фокусирате, защото откраднат ли ви го, горе ви казахме колко струва, а каското не покрива това, а само, ако е счупен. И на Touareg и на Q7 се крадат, но на Кайена, най-много.

През 2007-ма излиза фейслифта, който притежава доста външни подобрения, крилца, раздувки за турбо и twinturbo версиите заради кулърите, отвори и дуги допълнения. Освен това добавят и няколко нови двигателя, както и първото дизелово порше…. и първия дизелов джип…, на порше 😀

Окачването на Cayenne, всъщност си е чисто на VW Touareg. Имаме нормално пружинно окачване, както и въздушно с много подобрения и добавки. Въздушното е регулируемо и се води, че този джип е един от най-високите, защото се вдига с още 11,5 см. И въпреки, че е Porsche, това не е “паркетен джип“, както обичаме да казваме за джиповете в кавички, които са само за шосе. Всъщност е доста високо проходим. Със регулируемото въздушно окачване и добри офроуд гуми и имате финансовата възможност да сипвате “яденье“, ще разберете, всъщност колко добре се справя в гората. Но се съмнявам да идете, че да не ви го дерне някой клон, ама пък можете да ходите по полянки или хубави просеки. 😀 Има и версия със заключващи диференциали, умна скоростна кутия, има дори и с механична кутия.

Спирачки при върховите модели, има и с керамика, които са доста скъпи за обслужване, но има и обикновени, които са евтини за обслужване, като на нормален съвременен джип. Носачите оригинални са около 500 лв., но в крайна сметка не забравяйте, че това е Порше, не може да е всичко евтино. Платили сте си да се возите с тази емблемка отпред ;), следователно не може само да я купите евтино, трябва да можете и да си я позволите, като поддръжка. Но, както казахме, има модели, които влизат и в категория, евтина поддръжка за гъзарската кола, но за това по-надолу в статията. Спирачките отпред и отзад са с почти еднаква големина за равномерно спиране, обаче при модификация с въздушно окачване, автомобила контролира спирането, като не позволява, да се накланя напред, настрани, назад, а го задържа в равна позиция, като освен това, в движение успява да улавя повечето неравности и оставя автомобила в покой, докато обира автоматично кривините. Тоест трудно, можете да усетите вълнения по пътищата, но все пак не тествайте това с висока скорост по павета и каманаци, която и да е кола няма да издържи дълго на толкова върл тормоз, като тресене на зъби от студ.

ИМа два вида скоростни кутии: 6 степенен стептроник и 6 степенна механична.

Достигнахме към двигателния отсек. В началото пускат само два мотора, 4,5 S и 4,5 Turbo. Малко след това пристига и 3,3 V6, който всъщност е VR6 на Volkswagen със 250 к.с. Хохохоооо. Същия този двигател е и най-желания и най-търсения в България, не само защото е прочут от време оно с качеството си и възможностите си, но и защото е по-икономичен от стандартните си големи събратя. Защо ?! Защото е най-здрав, най-евтин за обслужване, защото е най-икономичен и защото най-малко болка ни доставя. И защото най-носи на газ и защото…., защото ни е най-евтино всякак. 😀

В крайна сметка, тинейджърите ще се правят на баровци с него пред момите в кафето или уни-то или… някъде другаде, пък кво има под капака, не е важно 😉 Все пак 12 хиляди са супер за порше. Казват, че в градско е малко слаб, по-тромав е, все пак 2,2 т. купе, ама я да се върнем назад във времето една 124 комби и една 190-тка тежаха толкова ( и още си тежат, които са живи и се движат 😀 ). Така че, лично моето мнение е силно ЗА този двигател, защото си е повече от достатъчен. Ако искате да сте по-спортни, въпреки че не знам за къде толкова сте се разбързали, ако е за Ада, пистолета е по-бърз 😉 Така че, смело взимайте с тази V6-тичката и не му мислете. Газовото за него, не е скъпо, лесно се слага и поддържа и повечето газови инжекциони стават на двигателя.

По-късно вече на фейслифта идва и още един двигател, 4,5 S, със 345 к.с. V8, който си е натурален на Porsche, оригинално за Кайен е правен. И още един от фейслифта, Cayenne Turbo и Cayenne Turbo S, 4,5 със по две турбинки е S-ката, варират от 450 к.с., до 550 к.с. ОБАЧЕ, фабрично на тея мощни бацки им дават по 1 литър масло разход на 3000 км, а реално за 300 км излитат около, рядко под и често над 5 литра масълце. Тук се иска наистина сериозна поддръжка и под сериозна имам предвид ФИНАНСОВА, такава. Вярно е много са мощно, но освен горивото и масълцето, изгарят и парички. Ремонтния комплект на турбо двигателчетата афтър маркет ( демек не оригинален ), започва от 12 000 лв. -лагери, буталца и т.н., всичко комплект се взима, а оригиналния във Porsche, струва около 30 000 лв. Правете си сметката. Случва се така, даваш 30 за джипа и после 30 за ремонт, какво повече да иска човек. 😀 И за съжаление освен всичко това фейслифтовите двигатели, нито един, не може да притежава газова уредба… Ами …, съжалявам.

И вече първия дизелов двигател, който е от Touareg 3,0 TDI, 240 к.с., като там задължително с добавчици за дюзички и тем подобни. Опитваме се да отворим и …, а да, ами и тук проблем. Често понеже е тежка вратата, амортесьорчетата се скапват, има и китайски и разни други по 100 лв., на брой, но обикновено никой не си играе, заради сложното им сменяне и една камара разглабяне. Все пак, не кой знае какъв проблем. Достатъчно широк багажник, има място, както за обикновена газова бутилка, тип пура, така и за тороидче на мястото на резервната гума, която можем да си монтираме и вънка, ако ни се играе де.

Интериорно погледнато…., е Porsche си е, лукс, красота, изящество, удобство. Има различни модификации, някъде с допълнителни бутони за смяна на окачването и ако сте на въздушно за втвърдяване, вдигане и т.н., типично за марката си е и смяната на предавки от волана, както и вече присъщата за нея умна скоростна кутия, кяото се адаптира по начина ви на шофиране. Отзад е малко тесничък, но все пак е от марка насочена предимно към спорта, въпреки това е удобно.

И насока към багажника, преди него да споделим, разбира се, не всичко е перфектно. Стандартен проблем е запушена дюзичка за задната чистачка и често не работеща чистачка… и дюза.

При оглед, задължително търсете сервизна история, за да няма шменти капели, по-добре е да си вземете кола от човек във максимално оригинален вид и се вглеждайте в най-малкия детайл, по него си личи колко е пазена и поддържана, освен по книжката. И се постарайте да намерите такъв, който не е минал Европа по няколко ..стотин пъти 🙂 В крайна сметка, ако искате Porsche, но нямате велики финансови средства, искате икономия, газово, спокойствие и емблемата, 3,2 V6 е вашия, но ако можете мааалко повече, задължително 4,5 V8 със 340-то к.с. двигателя. НО, ако можете да си го позволите и искате спорт на бездорожието ни в БГ, си вземете мощните осмаци с турбинките на фейслифта. А, ако пък можете и повече да си позволите и искате, брутал спорт, последните са за вас, а именно нетунинг GTS или мега зверските тунинги – Magnum или Gemballa.

Смело твърдим, че в момента този модел е по-търсен в последните 4-5 години, отколкото когато се е произвеждал.