15 интересни съвпадения, които ще ви изумят

2
168
Добави коментар
setlans
setlans

В тази статия ще се запознаете с няколко исторически съвпадения от различни етапи в миналото, които изглеждат твърде странни, за да бъдат истина.

Съвпадението е начинът на Бог да остане анонимен. А. Айнщайн

1. Томас Джеферсън и Джон Адамс

Бащите-основатели на САЩ Томас Джеферсън и Джон Адамс, известни близки приятели и горчиви съперници в преплетените си политически кариери, умират на един и същ ден – 4 юли 1826 година – на 50-тата годишнина от американската независимост, на която двамата са главни архитекти.

В около 18:00 часа на този съдбовен ден, последните думи на Адамс включват неговия добър приятел и съперник: „Томас Джеферсън оцелява“, не знаейки, че Джеферсън умира само няколко часа по-рано.

2. Вайълет Джесъп

Като стюардеса и медицинска сестра, тя е била на борда на лайнера Олимпик, когато се сблъсква с военния кораб „Хоук“. Тя е била на борда на известния кораб Британик, когато бива ударен от мина в морето. Тя е била на борда на Титаник, когато известният кораб се удря в айсберга, който слага край на „непотопяемият кораб“.

Тя е Вайълет Джесъп и тя оцелява при всичките три катастрофи. В зависимост от гледната точка, Вайълет Джесъп е или най-голямата късметлийка, или най-големият карък.

3. Убийството на Ейбрахам Линкълн

Година преди Джон Уилкс Бут да убие Ейбрахам Линкълн (според официалната теория), неговият брат Едуин, спасява живота на сина на Линкълн, Робърт Тод, когато последният е на път да падне върху железопътните линии във Вашингтон, окръг Колумбия.

4. Дани дю Тоа

Южноафриканският астроном Дани дю Тоа изнася лекция за това как смъртта може да удари всеки, по всяко време. В края на лекцията си, дю Тоа лапнал едно ментово бонбонче. То се е плъзнало в задната част на гърлото му, което го задавя и умира на място.

5. Хари Зигланд 

Един мъж решава да отмъсти за самоубийството на сестра си, като убие виновника. Хари Зигланд ухажвал момичето, но в последствие разбива сърцето и. Това я кара да сложи край на живота си. Братът стреля по Зигланд и той пада на земята. Вярвайки, че е свършил задачата си, братът се застрелва със същото оръжие и умира на място.

Оказва се, че куршумът предназначен за Зигланд не го удря, а се забива в дървото зад него.

Три години по-късно, Зигланд работил на същото място със задачата да изравни със земята това пространство използвайки динамит за дървото. Експлозията изпратила куршума директно в него и той умира на място.

6. Убийството на Франц Фердинанд

Първата световна война започва с убийството на Франц Фердинанд – ерцхерцог на Австрия. Регистрационният номер на автомобила, с който Фердинанд се е предвижвал към момента на смъртта си е бил AIII 118. Първата световна война официално приключва на Деня на примирието: 11/11/18.

7. Кармания – Трафалгар

В началото на Първата световна война, британската армия превръща пътническия кораб Кармания в боен. За да избегне вражески огън, те го дегизират като немския кораб Трафалгар.

През 1914 г., Кармания устройва засада на немски кораб, който потъва до брега на Бразилия. Потъналият кораб е бил истинският Трафалгар, който е бил маскиран, за да изглежда като британската Кармания.

8. Жертвите на Хувър Дам

Първият работник, който умира по време на строежа на язовирната стена Хувър Дам бил Дж. Г. Тиърни на 20 декември 1922 г.

Последният човек, който умира по време на грандиозния проект бил неговият син Патрик Тиърни, също на 20-ти декември 1935 г.

9. Ан Париш

През 1920 г. американската детска авторка Ан Париш била в Париж, заедно със съпруга си. Докато се разхождали и разглеждали местните книжарници, Ан попаднала на любимата си детска книжка „Джак Фрост и други истории“. Подавайки книгата на съпруга си, тя му разказала колко много обичала тази книжка, когато била малка.

Той отворил първата страница и двамата останали изумени. Там пишело: „Ан Париш, 209 N. Weber Street, Колорадо Спрингс, Колорадо“. Да, това било нейната книжка от детството. Бог знае, как тази книжка се е озовала в Париж, но съвпадението е удивително.

10. Жан Мари Дю Бари

На 13 февруари 1746 г., един французин на име Жан Мари Дю Бари е екзекутиран за убийството на баща си. Точно 100 години по-късно – към този ден, мъж на име Жан Мари Дю Бари бива екзекутиран. Неговото престъпление? Отцеубийство.

11. Дороти Флетчър

През 2003 г. Дороти Флетчър (от Ливърпул) летяла заедно с дъщеря си към Флорида. Тогава 67-годишната баба претърпяла сърдечен удар. Чист късмет е, по време на полет да има какъвто и да било лекар, но все пак стюардесата тревожно извикала: „Има ли лекар на борда?“.

За секунди на помощ се притекли 15 кардиолози. Те пътували за конференция на сърдечно-съдовите заболявания. След като се погрижили за Дороти, тя успяла да отиде на време на сватбата на дъщеря си.

12. Лош късмет или проклятие?

Мълния убила човек, докато си стоял в двора в Таранто, Италия. Тридесет години по-късно, неговият син стоял на същото място, когато бива ударен и убит от мълния. През 1949 г., внукът на този човек става третият мъж убит от мълния на абсолютно същото място в двора.

13. Green, Berry и Hill

Трима мъже били обесени в Greenberry Hill, Лондон през 1911 година, за убийството на Сър Едмънд Бери. Имената на тримата обесени били: Green, Berry и Hill.

14. Катастрофа

През 1994 година, двама близнаци решили в последният момент да тръгнат един към друг, за да си оставят коледните подаръци.

Двамата близнаци катастрофирали един с друг, и в крайна сметка прекарали Коледа в болницата. По стечение на обстоятелствата, баща им бил в същата болница, възстановявайки се от операция.

15. Писмо в бутилка

През 2006 година, рибарят Марк Андерсън излиза на лов с лодката „Copious“, когато открива 92-годишно писмо в бутилка, което му осигурява сигурно място в Световните рекорди на Гинес за най-старото писмо в бутилка откривано някога.

Той не преставал да се хвали пред приятеля си Андрю Лийпър, като дори сравнявал късмета си с „печалба от лотарията“. Това започнало да дразни всичките му приятели и специално Андрю.

Докато управлявал същата лодка покрай бреговете на Шотландия през 2012 г., Андрю открива бутилка с писмо. Писмото било на 98 години, което значи, че Андрю побеждава рекорда на приятеля си.

Сетланс / historydaily, wikipedia, telegraph, brainjet Заглавна снимка: quotefancy