Светът е дизайн – Salone del Mobile, Milano

3
305
Добави коментар
Dysign
Dysign

Приключи започналото на 9ти април 2019 58-мо издание на Международното изложение за обзавеждане в Милано (Salone del Mobile, Milano) което продължи до 14-ти април.

Повече от 300 хиляди души от над 160 държави – дизайнери, архитекти, журналисти, колекционери, мебелисти или просто почитатели на интериорния дизайн, се събраха заедно в седмицата на дизайна в Милано, Италия.

Това издание, включващо наситена програма от проекти и събития, беше незабравимо, особено за нас. Студио за интериорен дизайн DY’SIGN посети изложението заедно със своите партньори от Ювелир – мебели по поръчка за дома и бизнеса. И може би поставихме началото на една нова традиция, кой знае?

Как да стигнете до Италия и какво да видите освен Salone del Mobile?

Освен изложението за обзавеждане и дизайн в Милано, почти нищо (освен централния площад Duomo) не успяхме да видим в самото Милано, не ни остана време. Успяхме обаче да се насладим на Бергамо, град възприеман от българите предимно като отправна точка – от летището към Милано, но град, който определено си заслужава да бъде посетен поне за един уикенд.

Разделен е на стар и нов град, с множество църкви, спокойни и не толкова спокойни улички, с прекрасни магазинчета за всякакъв вкус – за винтидж облекло, за лего, книжарници, заведения… Населението е мултикултурно и предимно младо – учениците са буквално навсякъде, по всяко време. Непременно се разходете до стария град – освен преживяването от изкачването дотам със зъбчата железница, гледката към новия град е прекрасна, а и там има много какво да видите и усетите. 

От Бергамо до Милано разстоянието е около час с влак. Във влака има интернет, и масички на гърбовете на седалките, където можете да си сложите лаптопа, и ако имате късмета да сте седнали, пътуването си е направо приятно.

От гарата до входа на изложението Salone del Mobile няма как да се загубите – указателните табели са повече от достатъчно, а дори без тях, ако се движите заедно с тълпата, тя ще ви заведе до входа му. Там минавате набързо проверка със скенер за метални и опасни предмети и сте вътре, чудейки се откъде да започнете обиколката си.

На над 205 000 квадратни метра изложбена площ бяха разположени над 2350 изложители, от 44 държави.  България и тази година нямаше свои представители на самото изложение, но от балканския регион бяха представени държави като Гърция (12 изложителя), Турция (31 изложителя), Босна и Херцеговина и Хърватска с по 1 изложител, Румъния (22 изложителя), както и Словения с 5 изложителя.

Наситихме се с интересни впечатления и много искаме да ви разкажем за тях.

Мебели и аксесоари за обзавеждане за дома

Тази година изложението показваше обзавеждане и аксесоари за дома – спални, легла, гардероби, детско обзавеждане, мека мебел, маси и столове. Новости в обзавеждането на кухни и бани ще може да видим чак догодина, но пък това ще бъде още един повод да посетим Милано. И следващия път определено ще ни трябва повече време, понеже сега както предполагахме, един ден за нищо не ни стигна, дори без кухни и бани.

Обзавеждането беше разделено на три категории – класическо, дизайнерско и лукс. Мебелите бяха прецизно изработени, с внимание към най-малкия детайл в процеса на изработка. Формите им бяха меки и нежни, като преобладаваха материали от мдф, фурнир и естествено дърво. Скрити и безшумни механизми за отваряне и движение на врати и чекмеджета, гладки повърхности, тапицирани дъна на чекмеджетата… Прекрасни бронзови дръжки за мебели, които никак не изглеждаха като дръжки, а си бяха направо неотменен елемент от визията…

Дизайнерите бяха вложили в мебелировката цялата си любов и усет към лукса, хармонията и елегантността, като отдаваха предпочитанията си към комбинации от дърво и кожа или текстил, а също и дърво и метал. На моменти играта с цветове, материя и форма изглеждаше невъобразима, но тъкмо в тяхното съчетание беше очарованието на цялостното въздействие.

Разбира се, аксесоарите за обзавеждане имаха силно присъствие, и то не случайно. Именно те помагат да се придаде уют, характер и оригиналност на домашните пространства. Имаше показани часовници, картини, скулптури на хора и животни, както и предмети за бита от всякакъв материал – стъклени, метални, каменни, дървени, кожени, керамични.

Килимите бяха огромни, меки, ненатрапчиви, красиви, а от дамаската на столовете и меката мебел лъхаше на хлад и комфорт. Огледалата се използваха масово като красив стенен елемент, състоящ се обикновено от няколко по-малки, независимо дали кръгли или с неправилна форма.

Преобладаващи цветове бяха синьото във всичките му нюанси, земните цветове – бежово, пясъчно и бледожълто, и разбира се, бяло. Като покритие на стените, определено може да кажем, че тапетите се завръщат, но разбира се, в осъвременени цветове и форми. Масово се използват текстилните тапети, зад които прозира приятна, ненатрапчива светлина. Друг вариант са тапетите, отпечатани специално за клиента, с изображение по негов дизайн, или на които е изобразена негова лична или семейна снимка. Все повече фирми и в България предлагат тази услуга за печат.

Особено ни впечатлиха 3 изложби – на Adrenalina, които представяха мека мебел в извънземни форми, неслучайно темата им беше космос, на Smania, чието обзавеждане ми навя усещане за изчистен японски интериор, както и детските стаи за момиченца и момченца на Dolfi, тематично представени в розово и синьо.

Осветление

Не можахме да отделим много внимание на изложбата за външно и интериорно осветление, която заемаше цели 4 палати и в която участваха повече от 400 изложители. Времето ни наистина беше твърде ограничено, предвид многобройните ангажименти, които си ни чакаха в България. Успяхме да разгледаме не повече от половината от едната палата, но оттам, а и от това, което видяхме, докато разглеждахме изложението за мебели и аксесоари, разбрахме нещо много важно.

Разбрахме, че масовият български интериор силно подценява значението на осветлението и осветителните тела. Добре подбраното осветление може да допълни или да подчертае цялостната визия на един хубав интериор. Да, понякога това е скъпа инвестиция, но когато имате възможност, не забравяйте нейното значение за общото усещане. Да вложите хиляди в една качествена и модерна кухня, а на тавана да поставите пластмасов полилей за двайсет лева, е малко несериозно, не мислите ли?

Офис обзавеждане

Изложба, която представя обзавеждане както за модерни офис пространства, включително зали за срещи и директорски кабинети, така и за банки, застрахователни офиси и други публични пространства.

Представени бяха маси и бюра, посетителски и директорски столове, мека мебел за срещи, модулни офисни системи за организация и съхранение, акустични панели за поглъщане на звука, различни офис елементи и аксесоари, създаващи по- добра работна среда, осветителни тела и технологии. Не бяха забравени и разни благинки като домашни кино и игрални зали.

И за да не ви отегчавам повече, предлагам да разгледате нашата галерия със снимки. Те не са много, показваме само една подбрана част от тях, но както се казва – догодина повече!