За катедралите, цивилизациите, сътворението и Кармата

1
241
Добави коментар
gabo
gabo

За катедралите, цивилизациите, сътворението и Кармата

Мили приятели, иска ми се да напиша нещо общочовешко, нещо, което да е свързано с последните трагични събития и „фатални“ предзнаменования. Безспорно е голяма загуба инцидент с катедралата Нотр Дам. И това докосна и мен. Но по-интересно ми е какво се случва след тази загуба, след този пожар. И то наистина се случва – пожар, но в обществото. Притихнало ми е. Наблюдавам. Съзерцавам вселенски промисъл. Може би и малко се радвам. Хора обединени, хора разединени, има от всичко по много. Разноцветно е мнението. И така трябва да бъде. Едно е сигурно, нормално е да бъде възстановена катедралата. В реда на нещата е да има дарения. Още по-закономерно е и ние, които сме част от цивилизования свят,  да пожелаем да дарим, помогнем. Милосърдието е божията искрица в нас. И да, естествено е да има „обратната“ страна на монетата – а дарихме ли за нашите, родните, българските светини?! За умиращите от глад африканчета?! За моретата, океаните, реките, природата, които спешно се нуждаят от спасение… от нас?!

Пожарът в катедралата разпали огън. Онзи огън, който трябва да ни изпепели. За да се възродим. Феникс. Постави въпроси за Вярата, Бог, домовете на Бог, служещите на Бог, праведното, Святото. И нима не е това естествен процес, вселенска закачка. Юпитер е в Стрелец, премина в ретрограден ход. Все някой и нещо трябва да ни накара да осъзнаем, да се обърнем към себе си, за да потърсим своята Вяра.

Лунните възли преминават в знаците Рак и Козирог, които са свързани с дом, уют, корени, традиции, власт, старото, дълг. И някъде между споровете и даренията все ще трепне нещо, което да ни накара да се събудим и за своите корени, своите катедрали, църкви, светини. И не, че е лошо да подадем ръка на Нотр Дам, но и в този акт на милосърдие и даряване е редно да помислим върху темата за даването, получаването, на кой и какво даваме и дали не е се разгръщаме в дарения извън себе си(Родината), защото имаме ниска самооценка като народ?! Когато някой прекалено се раздава, явно има проблем със самооценката и очаква друг да го оцени. Така и ние като народ, все очите ни извън нас, в чуждото. Но Вселената си има свой ход, цикли и божествен промисъл. И със Северен лунен възел в Рак, аз вярвам, че родолюбието ще се посъбуди в предстоящите месеци.

А защо толкова боли?! В Козирог са се събрали на „раздумка“ Сатурн, Плутон и Южен лунен възел. Тежките „аристократи“ от антуража на г-жа Карма. Преразглеждат статуквото, традициите или онова, което сме превърнали в традиция, без значение дали е достатъчно морално. И отсъждат. Кое трябва да се изпепели, изгори. За да възкръсне. Като Феникс. Плутон и птицата Феникс са взаимно свързани. И боли, да. На живо, с отворени очи тече тази трансформация, приятели. Да се надяваме, че ще я докараме и до еволюция. Обществото, мили приятели, е съставени от отделни човешки единици. И всеки един от нас отлично знае кога най-лесно се променя. Когато… е най-трудно в личен, емоционален план. Аз до момента не съм видяла някой да е направил личностна промяна почти доброволно. Все е доброзорно, след мъка, тегоба. Така и в по-глобален план ще се изменяме като ценности, управление, Вяра. След още много пожари, които обединяват и разединяват. И колкото и да разединяват, те събуждат, мили приятели. Вътрешния ни глас. И Милосърдие. А то – Милосърдието, е божествената искрица в нас.

И нямаме много време за протакане, приятели. Освен тежките аристократи от антуража на г-жа Карма – Южен лунен възел, Сатурн и Плутон, в мунданен план има още една трудна тао-квадратура. Моите любими планети от пояса Кайпер – Маке Маке във Везни, Кваоар в Козирог и астероид Хирон в Овен. Маке Маке и Кваоар са свързани със сътворението на Света в материален и духовен план. Кваоар идва с „пролетта в краката си, без предци“. Двете планети от пояса Кайпер имат интересни цикли, като квадрат между тях в момента е част от цикъла им свързан с нашата „цивилизация“. В предходните им цикли са се зараждали силни цивилизации. И са умирали – макар достигнали до голямо познание, не успели да открият как да овладеят чисто човешкото си Его и жажда за власт. Използвали познанията за утоляване на его желанията си за власт, сила, контрол. Хирон в Овен напомня да изцелим в по-глобален план това, което сме сътворили и сътворяваме, побутва ни, за да осъзнаем грешките на предците. Почуква на вратата Шанс за смяна на приоритети в обществото, в нас като част от обществото. И това, мили приятели, няма да се случи с позитивно мислене и техники за дишане. По-вероятно е с конкретни действия, среща със сянката във всеки един от нас, преборване на същата. Отрицанието не е решение.

Катедралата гори. Цивилизацията гори. За да възкръсне. Символично се случва преди да се чукнем с яйца и по навик да изречем „Христос Воскресе“. А ние дали ще успеем?

И да не успеем, цивилизации ще има, богове ще има, възходи и падения на религии ще има. Да не забравяме, че тежките аристократи на г-жа Карма следват неумолимо своя ход, цикъл. А заедно с тях, макар и по-бавно, сътворителите на Света – Маке Маке и Кваоар.

 

Свързани