Гонур тепе – погребаният крепостен град в Туркменистан

1
143
Добави коментар
setlans
setlans

Гонур тепе е древен крепостен град, който се намира на земите на днешен Туркменистан.

През първата половина на второто хилядолетие пр. Хр., в древната делта на река Мургаб, на югоизточния край на територията позната тогава като Туркестан, се създава една цивилизация. Мястото се нарича Гонур тепе.

Цивилизацията процъфтява, до момента, в който е погребана, за да бъде открита по-късно в днешен Туркменистан.

През седмото хилядолетие пр. Хр., река Мургаб се превръща в мястото, където се появяват първите селскостопански селища. В старите ирански текстове, мястото се нарича „Маргуш“, или „Маргиана“ на гръцки. Районът Маргуш е с площ от 3 хиляди кв. км, в които се намират 70 оазиса и 150 селища.

Гонур тепе става столица и служи като административен и религиозен център, а също и търговски център на региона Маргуш

За комплекса не се знае нищо чак до 1972 г., когато при експедиция, ръководена от гръцко-руския археолог Виктор Сарианиди, се открива града-крепост. При експедицията се разкрива, че Гонур тепе има правоъгълна форма с отбранителни стени, полукръгли бастиони и кирпичени сгради.

Сред откритията се открояват един дворец и храмове с огнени олтари, посветени на зороастрийската религия. Според Сарианиди, това е петата най-стара цивилизация на Земята.

Той предполага, че Гонур тепе е родното място на зороастризма. Сред откритията са и обширни напоителни системи, модели на двуколесни колички, златни и сребърни артефакти.

Артефактите, открити на място, предполагат, че в Гонур тепе е имало занаятчии, които са обработвали метал и са създавали материали за култово поклонение. Освен това, те са правили костни и каменни резби.

Сарианиди открива и нещо, което изглежда като котел за сваряване на сома – напитка, даваща безсмъртие, за която се споменава в Ригведа. В зороастрийските текстове, напитката се нарича хаома. Също така са открити и съдове със следи от канабис, мак и ефедрин.

През 2009 г. е разкопана царска гробница, в която са открити останки от кучета, количка с бронзови колела и голям бронзов котел.

Гонур тепе се намира на около 60 км от град Мари, в югоизточен Туркменистан.

Сетланс / charismaticplanet