Функционални решения за ъглови кухни

1
178
Добави коментар
seoslav
seoslav

Функционални решения за ъглови кухни

Стаите, в които искаме да разположим кухнята, имат своята специфика и изискват конкретни решения

В повечето жилища пространството за кухнята е разпределено в Г-образна или П-образна форма. Съществуват и други варианти, в които не се налага да се съобразяваме с наличните ъгли, но идеалните случаи са по-рядко срещани. Ъгловите кухни изискват прецизни решения, за да може да се използва максимално площта и да се създадат удобства за домакините.

Шкафовете, които се поставят в ъгъла, са едно от най-големите предизвикателства, тъй като достъпът до тях е по-труден. Горният ред може да следва концепцията на долния, но това не е задължително правило, считат експерти в сферата на интериорния дизайн.

Някои препоръчват избягването на ъглова кухня, като предпочитат подредбата на шкафовете да е на една линия. Това обаче не е правило и спокойно можем да се ориентираме към възможностите за усвояване на ъглите, без това да създава функционални препятствия.

Няколко ценни идеи:

В ъгъла може да заеме място мивката, като от двете й страни например се сложат хладилникът и съответно печката. Оформеният кът гарантира естествен ход при приготвянето на вечерята. Продуктите излизат от хладилника, за да преминат през измиване, подготовка и готвене в печката; Ако говорим за П-образна кухня, мивката може да е в центъра, а ъглите да бъдат запълнени с шкафове; Откритите рафтове в ъгъла също са много удачни тук. Те могат да бъдат използвани не само за посуда, но също за декорация, списания, салфетки и т.н.

Когато говорим за допълнителни полици, можем да се спрем на въртящи механизми, чрез които улесняваме ежедневните си дейности в кухнята. Чупещите врати са друг метод за справяне с нестандартните зони. Майсторите на ъглови модели ще ви разяснят подробно на какъв принцип се изработват те и как се отварят впоследствие, за да може да достигате и най-отдалечените места в шкафа. По-често използваните чинии или прибори могат да бъдат в предната част, а тези, които се съхраняват дълго и не намират редовно приложение, да бъдат прибрани зад чупещото рамо.

Бихте могли да внедрите и шкаф с ъглови чекмеджета – това е абсолютно допустимо, а и възможно като желание, стига да пуснете заявка за поръчково обзавеждане. Вероятно тяхната цена би била по-висока от класическия дизайн, но резултатът е обещаващ, както и финалната визия на вашата кухня.

Не само практическата, но и естетическата част не са за подценяване, когато обмисляме проекта за помещението, в което се събира цялото семейство. Удовлетворение може да си осигурите, само ако заложите на индивидуалните си виждания и очаквания.